Zahraniční tisk spolkl aprílovou návnadu ruského listu i s navijákem

Moskva - Ruskému listu The Moscow Times se aprílový vtip vymknul kontrole. Tisk 1. dubna uveřejnil nepravdivý článek o limuzíně ruského prezidenta Dmitrije Medveděva. Podle textu vůz za 60 milionů dolarů odolá i menšímu jadernému výbuchu. Článek bez ověření převzala i renomovaná zahraniční média jako například list Guardian nebo televize BBC.

„Prezident Medveděv přijede ve středu na summit G20 v Londýně ve speciálně upravené limuzíně, která podle zdroje z Kremlu převyšuje opancéřovanou limuzínu prezidenta Baracka Obamy, jež přišla na 300 tisíc dolarů,“ píše list.

Ruská limuzína podle Moscow Times

  • odolá jadernému výbuchu
  • kola se automaticky mění v pásy
  • váží 16 tun
  • stála 60 milionů dolarů
  • odolá útoku raketového granátu
  • má 16centimetrovou titanovou ochrannou vrstvu

Podle článku stála ruská prezidentská limuzína 60 milionů dolarů, celkem váží 16 tun. Zdroj z Kremlu pak prohlašuje, že je to nejbezpečnější vůz na světě a dodává: „Americká limuzína je dobrá, pokud máte malé problémy, náš vůz je ale připraven na válku.“

Ruské auto je podle aprílového článku Moscow Times chráněno 12centimetrovou vrstvou titanu. Okna jsou prý ze skla, které odolá přímému útoku raketového granátu, a pokud vůz najede na nerovný terén, kola se automaticky přemění na pásy.

Aprílový vtípek ruského listu ihned obletěl svět. Jako seriózní informaci ji přetiskl například britský list Guardian. Ten v článku o návštěvě Baracka Obamy v Londýně srovnává jeho limuzínu s tou Medveděvovou. „Zprávy v Rusku říkají, že limuzína, se kterou přijede prezident Medveděv do Londýna, odolá menšímu jadernému útoku, pokud vítr povane tím správným směrem,“ píše britský list.

Guardian ale nebyl jediný, kdo návnadu „spolknul i s navijákem“. Zmínka o nejbezpečnější limuzíně zazněla i ve vysílání BBC. Jen někteří si dali práci s ověřováním. Moskevská redakce, která žertík spáchala, se dnes pochlubila, že jí volali z německého časopisu Der Spiegel, londýnského listu Metro a hned ze tří jihokorejských médií.