V Turecku zatkli údajného Obamova atentátníka

Tel Aviv/ Ankara - Podle saúdskorabského listu se turecké policii podařilo zmařit chystaný atentát na amerického prezidenta Baracka Obamu, který je dnes a zítra na návštěvě Turecka. List Al-Vatan tvrdí, že byl v Turecku zatčen muž syrského původu, který se chystal Obamu ubodat.

O zatčení útočníka informoval izraelský deník Jerusalem Post s odvoláním na dnešní vydání saúdskoarabského listu Al-Vatan. Podle tisku turecká policie už v pátek zatkla podezřelého muže syrského původu, který měl u sebe novinářský průkaz katarské televize Al-Džazíra. Zatčený muž se údajně policistům přiznal, že chtěl Baracka Obamu ubodat nožem a že má tři komplice.

Turecké úřady si podle saúdskoarabského deníku nejsou zatím jisté, zda novinářský průkaz byl padělaný nebo zda skutečně šlo o průkazku, kterou vydala Al-Džazíra. Vedoucí pobočky televize v Ankaře nicméně uvedl, že se nikdo se zatčeným mužem nezná a že je zpráva o chystaném útoku překvapila.

Na celé devítidenní cestě amerického prezidenta je největší bezpečnostní riziko právě v Turecku, v zemi kvůli tomu zavedli mimořádná bezpečnostní opatření. Rušičky mobilních telefonů byly nainstalovány všude, kudy Obama v Turecku projede. Ulice hlídají policisté. Už zítra svou cestu po Evropě Obama zakončí v Istanbulu.