Napětí mezi Gruzií a Ruskem narůstá každým dnem

Tbilisi - Kvůli napětí kolem Abcházie a Jižní Osetie dnes Gruzie odstoupila od smlouvy o protivzdušné obraně s Ruskem. Ta byla uzavřena mezi ministerstvy obrany obou zemí v roce 1995. Kromě dvoustranné součinnosti měla napomáhat také sjednocování systémů protivzdušné obrany v rámci zemí Společenství nezávislých států. Podle ruského ministerstva zahraničí je gruzínský krok stupňováním konfrontace, což u Ruska vyvolává velké znepokojení. Šéf diplomacie Sergej Lavrov uvedl, že Rusko má stále více důkazů o tom, že Gruzie se spor o separatistická území chystá řešit silou.

Napětí kolem Abcházie, která stejně jako Jižní Osetie usiluje o odtržení do Gruzie, stále narůstá. V neděli abchazská protivzdušná obrana údajně sestřelila dva gruzínské bezpilotní letouny, což ale Gruzie popřela. Moskva začala posilovat svůj vojenský kontingent v oblasti a obvinila Tbilisi, že připravuje válku. Rusko ujišťuje, že nemá v úmyslu zahájit válku s Gruzií, ale pohrozilo, že na ochranu svých krajanů v Abcházii a Jižní Osetii použije i vojenskou sílu, pokud by byli napadeni. Gruzie snahu o napadení Abcházie popírá.

Abcházie, bývalá sovětská autonomní republika, vyhlásila v roce 1992 stejně jako o rok dříve Jižní Osetie, jednostranně nezávislost na Gruzii. Od té doby si spravuje své záležitosti sama za podpory Moskvy a usiluje o mezinárodní uznání nezávislosti, případně o spojení s Ruskem. Podle odhadů až 80 procent obyvatel obou regionů tvoří Rusové, žádná země až dosud ale jejich nezávislost neuznala - ani Rusko, ačkoli oba regiony hospodářsky podporuje. Poslanci ruského parlamentu prezidentovi Vladimiru Putinovi 21. března doporučili, aby s ohledem na jednostranně vyhlášenou nezávislost Kosova zvážil, zda by Rusko nemohlo diplomaticky uznat také Abcházii a Jižní Osetii. Rusko oznámilo, že má v úmyslu navázat s oběma oblastmi těsnější vztahy.