Charles by se jako král mohl odstěhovat na Windsor

Londýn – Až se princ Charles stane britským králem, mohl by se s celým dvorem přestěhovat z tradičního královského sídla v Buckinghamském paláci a natrvalo se usadit ve Windsoru u Londýna. Ve své knize The Diamond Queen (Diamantová královna), která vyšla o víkendu, to píše britský novinář Andrew Marr. Podle něj královna Alžběta II. také přemýšlela o abdikaci ve prospěch svého syna, ale považovala by to za zanedbání povinnosti a od myšlenky ustoupila.

Marr napsal, že po nástupu Charlese na trůn by následovala „dramatická obměna personálu v Buckinghamském paláci a nástup Charlesova vlastního týmu“. „Diskutuje se také o další dramatické myšlence, podle níž by se královská rodina za jeho vlády úplně odstěhovala z Buckinghamského paláce, z něhož by se stal vládní hotel či středisko pro oficiální akce,“ uvedl Marr. „Král by neměl sídlo v Londýně, ale na hradě Windsor.“

Windsor u Londýna je i nyní jedním z oficiálních královských sídel, ale královna v něm tráví většinou jen víkendy.

Renomovaný politický novinář Marr v knize uvedl, že pětaosmdesátiletá královna zvažovala abdikaci ve prospěch Charlese. Nicméně podle královských zdrojů by to považovala za zanedbání povinnosti. Tyto zdroje uvádějí, že něco takového by bylo možné, jen kdyby byla „příliš stará a unavená“.

Alžběta II. se ale těší pevnému zdraví a má na programu řadu oficiálních povinností. Kniha také uvádí, že dvaašedesátiletý princ Charles občas dává v soukromí najevo pochyby, zda královnu přežije a stane se králem Karlem III.

Podle knihy je královna stále bystrá a zvídavá a je bystrým analytikem aktuálních událostí. Je prý velmi dobře informovaná o zákulisních pověstech z parlamentu a ví hodně o vojenských záležitostech. „Byla by výborný novinář,“ řekl jeden vysoce postavený zdroj.