Piráti hrozí, že pomstí smrt svých kamarádů

Mogadišo/Washington - Bilance pirátské aktivity je za poslední čtyři dny smutná - pět zabitých Somálců a jeden mrtvý francouzský rukojmí. To byla daň za čtyři osvobozené Francouze a jednoho zachráněného amerického kapitána. Piráti teď hrozí, že smrt svých kamarádů pomstí a od únosů dalších lodí je neodradí. Reagovali tak na kroky Francie a USA, které se rozhodly osvobodit své unesené i za použití síly.

Somálští piráti během posledních měsíců zajali desítku lodí a v současnosti zadržují více než 250 rukojmích různých národností. O víkendu mezi plavidla, která padla do jejich rukou, přibyl italský remorkér unesený v sobotu v Adenském zálivu i s šestnáctičlennou posádkou.

Její osud ovšem není tak mediálně sledovaný jako případ kapitána americké obchodní lodě Maersk Alabama Richarda Phillipse, kterou piráti přepadli minulý týden. Phillips ve snaze chránit dvacetičlennou posádku nabídl pirátům, aby ho vzali jako rukojmí do záchranného člunu a použili při vyjednávání o výkupném. To údajně činilo dva miliony dolarů (asi 40 milionů korun).

Phillips se pokusil už v pátek pirátům uniknout, když skočil do moře a snažil se doplavat k některé z amerických válečných lodí, jež člun s piráty obklopily. Únosci ho ale rychle chytili a osvobodila ho až v neděli akce odstřelovačů, kteří z torpédoborce USS Bainbridge tři piráty zastřelili. Navzdory tmě a houpající se lodi jim k tomu stačily jen tři výstřely. Čtvrtý z únosců se vzdal.

Použítí hrubé síly schválil Obama

Oficiální činitelé amerického ministerstva obrany akci obhajují tím, že kapitánovi hrozilo bezprostřední nebezpečí - jeden z pirátů na něj mířil samopalem, vyjednávání o výkupném ztroskotala a piráti hrozili, že Phillipse zabijí.    

Záchrannou akci s použitím síly schválil americký prezident Barack Obama, který také následně Phillipsovo osvobození uvítal a v prohlášení ocenil nejen kapitánovu odvahu, ale i způsob, jakým příslušníci námořního komanda operaci provedli. Phillipsovo osvobození uvítala rovněž somálská vláda, ale ne tak piráti. Ti prohlásili, že se za tuto akci Američanům pomstí, a analytici varují, že by nyní mohli piráti častěji sáhnout k násilí proti rukojmím. Dosud se zadržovanými cizinci zacházeli převážně slušně, dobře je krmili a občas je dokonce nechávali ze satelitních telefonů zavolat příbuzným.

Už v pátek přitom piráti utrpěli obdobnou ztrátu, když zvláštní jednotky francouzské armády podnikly operaci na záchranu pětičlenné posádky francouzské jachty unesené minulý víkend u somálských břehů. Při akci přišel o život jeden z rukojmích, ostatní čtyři pasažéři byli zachráněni. Zabiti byli také dva piráti a další tři byli zadrženi.

Únosy plavidel, a to včetně velkých nákladních a výletních lodí, jsou v posledních letech u somálských břehů téměř na denním pořádku. Západní spojenci nasadili proti pirátům se souhlasem Somálska a OSN vojenské loďstvo, ale útoky nepřestávají.

Unesená loď Maersk Alabama
Zdroj: ČT24