Únosy izraelských vojáků finančně podpoří saúdský princ

Rijád – Až k milionu dolarů může přijít každý, kdo unese izraelského vojáka. Synovec saúdského krále Chálid bin Talál bin Abdal Azíz Saúd nabídl v saúdskoarabské televizi každému únosci 900 tisíc dolarů, dalších 100 tisíc mohou únosci dostat od muslimského duchovního Aváze Karaního. Ten dostal nápad na finanční podporu unášení vojáků poté, co Izrael propustil výměnou za Gilada Šalita tisíc palestinských vězňů.

„Karaní nabídl únosci 100 tisíc dolarů a já říkám, že s ním sympatizuji a nabízím dalších 900 tisíc,“ řekl saúdský princ Chálid ve státní televizi. Svou nabídkou prý zareagoval na hrozbu, která vůči Karanímu zazněla z Izraele. Na facebooku se totiž objevila výzva ke Karaního zabití. I tímto způsobem lze údajně získat milion dolarů. Není známo, kdo je autorem izraelské výzvy, v arabském světě však vzbudila rozhořčení.

Princ Chálid, který chce po milionu „nakupovat“ izraelské vojáky, patří k saúdskému královskému domu, je třetím synem králova bratra Talála bin Abdal Azíze. Izraelský server YNet proto zdůraznil, že podobná výzva z řad královské rodiny znamená porušení Ženevské konvence. Ta únosy zakazuje.