Vláda USA chce přispět ke vzniku somálských bezpečnostních složek

Washington - Spojené státy chtějí radikálněji zakročit proti pirátům u somálských břehů. Vláda USA se totiž hodlá finančně podílet na vzniku somálských bezpečnostních sil, které by měly možnost uklidnit nestabilitu v zemi a přispět k boji pirátům. S odvoláním na prohlášení vysokého amerického diplomata o tom dnes informovala agentura Reuters.

„Potřebujeme stabilizovat Somálsko efektivní vládou, která se bude zabývat bezpečnostními problémy, jejichž součástí je i pirátství,“ řekl náměstek ministryně zahraničí USA pro africké záležitosti Phillip Carter, jenž bude USA zastupovat na jednání o Somálsku 23. dubna v Bruselu.

Spojené státy se pirátskou problematikou začaly intenzivněji zabývat poté, co minulý týden piráti unesli kapitána americké lodi; až po pěti dnech jej zachránila akce odstřelovačů námořnictva Spojených států. USA si nyní také slibují lepší spolupráci s nedávno zvoleným somálským prezidentem, umírněným islamistou šajchem Sharifem Sheikhem Ahmedem. Podle Cartera spolupracuje Washington s Ahmedovou vládou na vzniku somálských bezpečnostních složek, které by měly mít kolem 5000 příslušníků.

„Snažíme se poskytnout prostředky pro bezpečnostní síly… Musejí být zaplaceny, napojeny a nakrmeny. To jsou základní náklady, které se chystáme uhradit,“ uvedl diplomat. Dodal, že americká strana by se mohla podílet i na cvičení Somálců a dohromady by na vznik bezpečnostních složek měla uvolnit pět až deset milionů dolarů.