Na Jamajce se mentálně postižený mladík zmocnil letadla

Montego Bay - Na letišti ve městě Montego Bay na Jamajce přepadl ozbrojený muž charterové letadlo. Jako rukojmí zadržoval několik hodin jak pasažéry, tak posádku. Všechny ale po několikahodinovém vyjednávání propustil. Pachatel je mentálně postižený, při zásahu policie pomáhal i jeho otec. Muž údajně požadoval odlet na Kubu, kde mělo mít letadlo při cestě do Kanady mezipřistání.

O konci incidentu vydaly oficiální orgány dvě verze - podle jedné se únosce vzdal, podle druhé byl přemožen při zásahu policie. Při akci nebyl nikdo zraněn.

Na palubě bylo 182 cestujících. Většinu z nich únosce po hodině a půl propustil. Na palubě ale dál zůstávalo několik rukojmí. Dva cestující následně útočník také pustil na svobodu. Po dlouhém vyjednávání, při kterém policii asistoval i mužův otec, pak propustil i zbylá rukojmí - 6 členů posádky.

Útočník oblečený v šortkách a černé košili s dlouhými rukávy se prý na letiště dostal služebním vchodem pro personál, kde použil falešné doklady. Poté pronikl do stojícího letadla. Požadavky únosce nebyly zpočátku jasné. Ze skutečnosti, že letadlo směřující na Kubu unášel s požadavkem, aby letělo na Kubu, však policie brzy začala mít podezření, že zřejmě jde o duševně nevyrovnanou osobu.

Letiště v Montego Bay patří k dobře zabezpečeným, k podobným událostem zde nedochází. Letiště je jedním z nejmodernějších v Karibiku, ročně odbaví kolem 4 milionů cestujících.