Archeologové objevili v Číně předka Tyrannosaura rexe

Londýn - Americko-čínský tým archeologů objevil v poušti Gobi kosterní pozůstatky předchůdce Tyrannosaura rexe. Asi 1,5 metru vysoký a 270 kilogramů vážící dinosaurus podle nich představoval dosud chybějící vývojový článek, který spojuje obávaného dravce druhohor s jeho mnohem menšími předky.

Nového dinosaura pojmenovali Xiongguanlong baimoensis, neboli drak z Ťia-jü-kuanu - města, poblíž něhož byly fosilie nalezeny. Žil asi před 100 miliony lety v období střední křídy. Jeho půlmetrová lebka byla „vyzbrojena“ více než 70 ostrými zuby. V porovnání se svým čtyřmetrovým a pět tun vážícím známějším příbuzným, kterého proslavil film Jurský park, ale působil jako trpaslík.

X baimoensis je spojkou v mezeře

Jeho tělo však už vykazovalo známky typické pro Tyrannosaura rexe, jako byla hranatá lebka, silné spánkové kosti podporující masivní čelistní svaly, upravené přední zuby určené k trhání kořisti a zmohutnělou páteř schopnou unést těžkou hlavu. Měl ale také například dlouhý tenký čumák, který u pozdějších „královských ještěrů“ vymizel.

Paleontologové dosud znali dvě skupiny dinosaurů z rodiny Tyrannosaurů, z nichž každá obývala planetu na opačném konci křídového období. To se datuje před 145 až 65 miliony lety. „Máme mezeru 40 až 50 milionů let, z níž máme jen velmi málo fosilních nálezů,“ vysvětlil spoluautor studie Peter Makovicky z Fieldova muzea v Chicagu. „X baimoensis je pěkná spojka“ mezi těmito dvěma skupinami, soudí americký paleontolog.