Londýn se snaží vytlačit demonstranty od katedrály St. Paul's

Londýn – Londýnská městská správa požádala soud o povolení vyhnat demonstranty proti kapitalismu od katedrály svatého Pavla, před kterou v centru britské metropole stovky lidí táboří od 15. října. Protestující přes opakované výzvy úřadů i církve odmítají odejít. Potřebu soudního zásahu zdůvodnil úřad tím, že forma protestu je „nerozumným použitím veřejné cesty“. Představitelé církve již dříve označili stanový tábor za zdravotní a bezpečnostní hazard a vyzvali demonstranty k opuštění prostranství před chrámem.

Také britský premiér David Cameron dnes vyzval k ukončení demonstrace. Ujistil, že podporuje právo na protesty, ale ne takové, které zahrnují „právo postavit si stan v Londýně téměř kdekoli se člověku zachce“.

Kvůli protestu byl 300 let starý chrám uzavřen, což je poprvé od druhé světové války. Bývalý arcibiskup George Carey označil situaci za debakl, který může poškodit obraz křesťanství. Církev se rozhodla dnes kostel krátce otevřít a uspořádat mši i modlitby za přítomné demonstranty.

Katedrála svatého Pavla patří k desítce nejnavštěvovanějších památek v Británii. Loni získala na komerčních aktivitách 8,25 milionu liber (zhruba 234 milionů korun). Podstatnou část z toho tvořilo vstupné od 820 000 platících návštěvníků, o které nyní již týdny přichází.

Protest představitele chrámu rozdělil. Někteří vyzvali demonstranty k odchodu, ale kanovník Giles Fraser vyjádřil demonstrantům podporu. Ve čtvrtek odstoupil s tím, že se obává násilného ukončení protestní akce ze strany úřadů.

Protestní akce začala v rámci nedávných demonstrací po celém světě, které se inspirovaly americkým hnutím Okupujte Wall Street. Asi 3 000 demonstrantů chtělo obsadit náměstí u londýnské burzy, ale policie je na toto prostranství nevpustila. Část účastníků se rozhodla zůstat u sousední katedrály ze 17. století a rozbila zde několik desítek stanů.