Topolánek se dnes v Izraeli seznámí s Netanjahuovou vládou

Jeruzalém - Seznámit se s novou vládou Benjamina Netanjahua je hlavním cílem dvoudenní návštěvy českého premiéra v demisi Mirka Topolánka v Izraeli. Jednat bude s nejvyššími představiteli země a zavítá i na palestinská území, kde se sejde s prezidentem Mahmúdem Abbásem. Dnes budou jeho jednacími partnery v Jeruzalémě ministr zahraničí Avigdor Lieberman a po něm premiér Benjamin Netanjahu.

Topolánkova cesta není vyjednávací misí EU

ČR jako předsednická země Evropské unie letos řešila velký konflikt v pásmu Gazy, do oblasti několikrát cestoval ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Premiér Topolánek se při své loňské návštěvě Jeruzaléma vyslovil pro aktivnější zapojení Česka do dění na Blízkém východě a větší podíl Evropy na mírovém procesu mezi Izraelem a Palestinci. Podle zpravodaje ČT Adama Kautského jde ale v Topolánkově případě především o bilaterální návštěvu, nikoliv o vyjednávací misi Evropské unie.

Netanjahuova vláda, která je u moci necelý měsíc, se zatím k mírovým jednáním vyjadřuje zdrženlivě. Právě Lieberman patří mezi největší kritiky dosavadních mírových rozhovorů.