V Kolíně nad Rýnem vyprošťují knihy a dokumenty z trosek městského archivu

Kolín nad Rýnem - V Kolíně nad Rýnem pokračuje vyprošťování knih a dokumentů z trosek bývalého městského archivu. Ten se zřítil počátkem března. Nejvzácnější rukopis z roku 922 i pozůstalost spisovatele Heinricha Bölla už se našly, tisíce dalších archiválíí jsou ještě pod zemí. V Kolíně pomáhají i Češi. Bagr a hasiči dolují ze sutin kusy knih, smluv, fotek nebo středověkých rukopisů. Sedmnáct kilometrů regálů už vyprostili, zbývá dalších deset.

Letos 3. března se jeden z největších archivů v Evropě propadl do šachty pro novou trasu metra. Pod zemí pohřbil dva lidi a statisíce archiválií. K jejich záchraně přispěchaly týmy z celého světa. Šest restaurátorů a archivářů z Prahy dává první pomoc mokrým vyproštěncům.

Materiály dál putují do celého Německa - tam, kde mají volné digestoře, mrazící boxy a další techniku. JIP pro knihy je ale nedaleko místa neštěstí, na vysoké škole restaurátorské. Profesor Robert Fuchs jezdí k nejvážnějším případům osobně - ve dne v noci.

Voda poškodila iluminace jen zkraje. Knihy včas usušila vakuová komora. Nejhůře je na tom barokní pozemková kniha. Oddělit slepené strany potrvá měsíce.