Kim Čong-il si zřejmě zvolil za nástupce svého syna

Pchjongjang - Nejmladší syn severokorejského vůdce Kim Čong-ila dostal funkci ve všemocné Komisi národní obrany. Sdělila to dnes jihokorejská agentura Jonhap. Podle agentury AP by to mohl být náznak toho, že byl vybrán za nástupce svého otce. Kim Čong-il, který absolutisticky vládne Severní Koreji od otcovy smrti v roce 1994, má se dvěma ženami tři syny (o nichž se ví), dosud však veřejně žádného z nich za svého následníka neoznačil.

Spekulace o tom, kdo převezme úřad sedmašedesátiletého Kima, se ještě víc rozhořely poté, co severokorejského vůdce loni v srpnu údajně postihla mozková mrtvice a rozšířily se zprávy o jeho chatrném zdraví.

Agentura Jonhap oznámila, že Kimův nejmladší syn, šestadvacetiletý Kim Čong-wu se v obranné komisi ujal nižší funkce. Stalo se tak několik dní předtím, než parlament 9. dubna znovu potvrdil Kim Čong-ila ve funkci předsedy Komise národní obrany.

Podle severokorejské ústavy je obranná komise nejvyšším vládním orgánem a Kim Čong-il vládne Severní Koreji jako její předseda. Je také generálním tajemníkem ÚV mocné Korejské strany práce a vrchním velitelem ozbrojených sil.

Severokorejský vůdce se zúčastnil dubnového, ostře sledovaného zasedání parlamentu. Byl pohublý, zešedivěl a mírně kulhal. Bylo to poprvé, co se od údajné mrtvice déle objevil na veřejnosti, dokázal tím však, že KLDR nadále vládne.

Podle agentury Jonhap blíže nespecifikované zdroje, údajně dobře obeznámené se severokorejskými záležitostmi, sdělily, že Kimův třetí syn bude patrně po hierarchickém žebříčku Komise národní obrany postupně stoupat vzhůru a připravovat se tak na následnictví po otci.

Hlavní jihokorejská výzvědná služba připustila, že si je informací agentury Jonhap vědoma, nemůže je ale potvrdit. Obdobně se vyjádřilo i jihokorejské ministerstvo pro sjednocení.

Severokorejská média dnes také informovala, že Kim Čong-il v sobotu provedl inspekci u jisté armádní jednotky a zúčastnil se hudebního koncertu. Akce byly součástí oslav 77. výročí založení severokorejské armády čítající 1,2 milionu mužů, která je opěrným pilířem jeho autoritářské vlády. Byla to nejnovější zpráva ze série informací a fotografií zachycujících Kima jako zdravím a energií kypícího muže.

Vydáno pod