Při ofenzivě v pákistánském údolí Svát až 700 mrtvých

Mardán (Pákistán) - Dalším dnem pokračuje i dnes masivní ofenzíva pákistánských sil proti ozbrojencům hnutí Talibanu na severozápadě země. Podle oficiálních údajů zahynulo během bojů za poslední čtyři dny více než 700 ozbrojenců. Postup vládních jednotek přiměl Taliban k úprku. Na útěk se ale daly i statisíce lidí z údolí Svát. OSN uvádí, že od začátku operace uprchlo ze Svátu a okolí více než 360 000 lidí.

Od loňského srpna opustilo na severozápadě Pákistánu kvůli vojenským operacím své domovy více než půl milionu lidí. V jednom z táborů, které pro uprchlíky vznikly ve městě Mardán jižně od zóny bojů, čekají stovky lidí hodiny ve frontách na registraci u úředníka OSN, což musí udělat, aby mohli dostat stan, potraviny a přístup k lékařské péči. „V tomhle táboře nevidím nic, co by nám nějak moc pomohlo,“ říká jeden z nově příchozích Iftikar Chán, který se obává, že vybavení tábora není dostatečné.

Razantní vojenská operace se setkala s pozitivní reakcí Spojených států. Ty si přejí vykořenění bojovníků teroristické sítě al-Káida a radikálního hnutí Taliban z útočišť v severozápadním Pákistánu, odkud mohou plánovat a provádět útoky proti silám NATO v sousedním Afghánistánu a destabilizovat situaci v Pakistánu vybaveném jadernými zbraněmi.

Nedáme jim šanci, tvrdí ministr vnitra

Pákistánský ministr vnitra Rahmán Málik oznámil, že za poslední čtyři dny bylo při ofenzivě zabito 700 ozbrojenců. „Operace bude pokračovat až do posledního talibance,“ řekl Málik. „Nedáme jim šanci. Jsou na útěku. Takovou ofenzivu nečekali.“

Podle některých svědků prokračovaly dnes bombardéry v náletech, údajně vybombardovaly vesnici Zada Hara. Případné oběti nejsou známy, protože armáda znovu zpřísnila zákaz vycházení, který v neděli na sedm hodin zmírnila, aby umožnila odchod uprchlíků.