Černý scénář: V Bangkoku bude měsíc půldruhého metru vody

Bangkok – Záplavy v Thajsku jsou čím dál horší. Velká voda přitom zemi trápí od července. Teď to navíc vypadá, že přívalová vlna tvrdě zasáhne i dvanáctimilionový Bangkok. Vláda počítá s tím, že voda překoná zábrany a zalije většinu města. V metropoli nefunguje téměř nic. Továrny jsou zavřené, voda už zalila i letiště. O víkendu má navíc přijít z vnitrozemí záplavová vlna. Obrovské přívaly vody pravděpodobně zaplaví i centrum Bangkoku a dva týdny až měsíc by v něm pak stálo půldruhého metru vody.

Vláda se připravuje na nejčernější scénář – prolomení povodňových hrází. Lidé dostanou od čtvrtka pětidenní volno, aby mohli stavět hráze z pytlů s pískem a také odvést děti a majetek na výše položená místa. Těch je ale v metropoli minimum – prakticky všechny ulice jsou jen několik metrů nad hladinou moře. V pohotovosti jsou všechna dostupná čerpadla – řece Čchao Pchraja uvolňuje cestu i armáda.

„Po posouzení situace odhadujeme, že záplavová voda zůstane v Bangkoku dva týdny až měsíc, než odteče do moře,“ řekla dnes premiérka Jinglak Šinavatrová novinářům. „Situace v hlavním městě by nicméně neměla být tak vážná jako v jiných provinciích. Neměli bychom tu čelit vodě do výšky dvou nebo tří metrů, která by tu zůstala dva až tři měsíce, jak je to v jiných provinciích,“ dodala.

Česká diplomacie dnes schválila pomoc pro oběti záplav v Thajsku ve výši 2,5 milionu korun. Bude poskytnuta prostřednictvím Thajského červeného kříže, který se významně podílí na zajišťování pomoci lidem bez přístřeší a lidem, kteří zůstávají v částečně zaplavených objektech.

V projevu k národu, který thajská televize odvysílala v úterý večer, premiérka řekla, že centrum Bangkoku by voda mohla zaplavit až do výšky 1,5 metru, pokud protipovodňové bariéry povolí. Vyzvala proto obyvatele, aby svůj majetek přesunuli na výše položená místa. Úřady by se podle jejích slov měly soustředit na střežení významných míst, jako je královský palác nebo elektrické rozvodny.

Záplavy na severu, severovýchodě a v centrálních oblastech Thajska už si od poloviny července vyžádaly nejméně 366 obětí a zasáhly do života téměř 2,5 milionu obyvatel. Více než 113 tisíc z nich se muselo uchýlit do nouzových středisek. Na 720 tisíc lidí bylo nuceno vyhledat lékařskou pomoc. Záplavy si vynutily uzavření sedmi průmyslových komplexů v provinciích kolem Bangkoku, což způsobilo škody odhadované na miliardy dolarů, narušilo mezinárodní dodávkové řetězce a dočasně připravilo o práci na 650 tisíc lidí.

Záplavy ovlivnily i turistický průmysl, který patří mezi hlavní zdroje příjmů v zemi; ministerstvo turistického ruchu už oznámilo, že počet zahraničních návštěvníků v zemi bude letos o půl milionu až milion nižší než předpokládaných 19 milionů.