Čtyři ženy do kuvajtského parlamentu

Kuvajt - Do kuvajtského parlamentu byly poprvé v historii země zvoleny ženy. V sobotních předčasných parlamentních volbách jich kandidovalo 16 a poslanecký mandát získaly čtyři z nich. Zvolení žen do parlamentu je ranou tradicionalistickým islamistům, kteří zákonodárnému sboru dlouhodobě dominují. Ženy totiž zasednou na místa, která původně patřila fundamentalistickým poslancům.

Mezi čtyřmi ženami, které poprvé pronikly do 50členného Národního shromáždění, je např. profesorka a bývalá ministryně zdravotnictví Masúma Mubaraková. Ta se v roce 2005 stala vůbec první ženou na ministerském postu v zemi. Další ze zvolených žen je známá bojovnice za ženská práva Rula Daštiová, kterou list Financial Times loni označil za jednu z 20 nejvýznamnějších arabských žen. Zbylé dvě poslankyně jsou profesorkami pedagogiky a filozofie. Všechny čtyři vystudovaly v USA.

Voleb se mohlo zúčastnit téměř 350 000 oprávněných voličů, z toho více než polovina žen. Ženy dostaly v Kuvajtu právo volit a kandidovat v roce 2005, ale ve volbách v letech 2006 ani 2008 se jim nepodařilo získat žádný poslanecký mandát. Kuvajt je konzervativní muslimskou zemí, kde je politika stále všeobecně považována za mužskou doménu, výsledek voleb je proto v mnohém převratný. Přinesl také oslabení fundamentalistů, kteří z 24 mandátů obhájili šestnáct.

Volby byly důsledkem politické krize, která se projevovala mnohaměsíčními spory mezi ministry a poslanci. Jejich vrcholem byl požadavek poslanců vyslechnout premiéra, shodou okolností  emírova synovce, jenž byl podezříván z korupce.