Izrael zrušil nelegální osadu na Západním břehu Jordánu

Jeruzalém - Izraelská policie dnes evakuovala nelegální židovskou osadu na Západním břehu Jordánu. Asi čtyřicet jejích obyvatel se nechalo bez odporu odvézt. Stalo se tak těsně po návratu premiéra Benjamina Netanjahua z oficiální návštěvy Spojených států, které opakovaně naléhají na to, aby Izrael plnil své závazky vůči Palestincům a ilegální osady zrušil.

Sedm provizorně postavených chat, v nichž Izraelci žili na kopci poblíž legální osady Kochav Hašar severně od Ramalláhu, zbouraly buldozery. Policie na místo přijela ve chvíli, kdy se obyvatelé věnovali studiu tóry. Bylo jim dovoleno lekci dokončit a pak začala evakuace.

Americký prezident Barack Obama při pondělním jednání s Netanjahuem kladl důraz na to, aby Izrael zastavil osidlování Předjordánska. Osady jsou jeden z hlavních problémů mírových rozhovorů. Obama si přeje, aby v nich Izrael co nejdřív pokračoval, a uznává palestinské nároky na stát. Ten by měl vzniknout právě na Západním břehu Jordánu a v pásmu Gazy. Netanjahu je ochoten s Palestinci jednat, ale ještě ne o státě.

Podle izraelského tisku Netanjahu zřejmě přistoupil na demolice výměnou za Obamovo prohlášení týkající se jaderných aktivit Íránu. Obama prosazuje zapojení Íránu do přímých rozhovorů o jaderném programu a s Netanjahuem poprvé přistoupil na časové vymezení tohoto dialogu. Írán prý musí dát do konce roku najevo ochotu jednat, jinak se i Obama přikloní ke zpřísnění mezinárodních sankcí.

První z osad mají být zlikvidovány v následujících týdnech. Izraelský ministr obrany Ehud Barak ve středu zástupcům osadníků řekl, že sídliště, která obývají nelegálně, budou odstraněna, a to i silou, bude-li to nezbytné. Hovořil o 26 osadách a řekl také, že demolice se uskuteční nikoli proto, že si to přejí USA, ale poněvadž Izrael je právní stát.

Na Západním břehu Jordánu je přes 120 osad, k jejichž výstavbě daly povolení izraelské vlády, a podle některých izraelských skupin přes 100 osad nepovolených. Z hlediska mezinárodního práva jsou nelegální všechny.

Židovští osadníci hájí právo Židů na biblickou zemi, tedy na území Židům svěřené bohem. Kromě jiného je to i historická Judea a Samaří, což přibližně odpovídá dnešnímu Západnímu břehu Jordánu. Palestinci žádají zrušení všech osad.

Předchozí izraelská vláda nabídla zatím nedojednaný kompromis. Podle něj by se mělo zachovat několik největších židovských sídlišť, hlavně těch, která přiléhají k izraelské hranici. Jako kompenzaci za to tehdejší premiér Ehud Olmert Palestincům nabídl odpovídající území na jihu Izraele, poblíž pásma Gazy.