Súdánská armáda přišla o další základnu v Dárfúru

Chartúm - Neznámí ozbrojenci obsadili základnu súdánské armády v provincii Dárfúr. S odvoláním na mezinárodní mírové jednotky o tom v neděli informoval server BBC News. Je to již druhý vojenský komplex, o který vládní síly v násilím zmítaném regionu od minulého týdne přišly. Útočníci se zmocnili základny Umm Baru, která leží asi 100 kilometrů od hranic s Čadem. Zatím není známo, zda patří k některé z dárfúrských povstaleckých skupin. Podle BBC jsou v této oblasti aktivní rebelové z Hnutí pro spravedlnost a rovnost (JEM). Tato skupina ani súdánská vláda incident nekomentovaly.

Příslušníci JEM minulý týden ovládli jinou základnu súdánského vojska Kornoi, která se nachází zhruba 50 kilometrů od súdánsko-čadské hranice. Chartúm a Ndjamena se navzájem obviňují z podpory povstalců, které na jejich území operují.

Zpráva o údajném obsazení základny Umm Baru přišla krátce před obnovením mírových rozhovorů mezi súdánskou vládou a JEM, které mají začít ve středu v katarském Dauhá.

Konflikt v západosúdánském Dárfúru mezi vládními silami a povstaleckými skupinami trvá od roku 2003. Podle OSN si vyžádal přes 300 000 mrtvých, kolem 2,5 milionu lidí muselo opustit své domovy. Mezinárodní trestní soud (ICC) vydal kvůli zločinům proti lidskosti a válečným zločinům spáchaným v Dárfúru zatykač na súdánského prezidenta Umara Hasana Ahmada Bašíra.