Sarkozy „trestá“ Švédsko za podporu tureckému vstupu do EU

Paříž - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy nečekaně odřekl návštěvu Švédska plánovanou na 2. června. Elysejský palác to zdůvodnil časovou vytížeností hlavy státu, podle francouzských médií tak ale chtěl Sarkozy budoucí předsednickou zemi Evropské unie potrestat za její kladný postoj k přistoupení Turecka k unii. Švédsko zatím nereagovalo na tento krok francouzského prezidenta, který chce Ankaře místo členství v EU nabídnout strategické partnerství.

„Šéfovi státu se ve skutečnosti nelíbí, že švédský ministr zahraničí podporuje Turecko,“ napsal francouzský L'Express. „Prezident se rozhodl potrestat zemi, která se od 1. července ujímá předsednictví v Evropské unii.“

Jak uvedl pařížský zpravodaj ČRo Jan Šmíd, Sarkozyho varovný krok následoval poté, co se švédský ministr zahraničí Carl Bildt v pondělí v rozhovoru pro francouzský deník Le Figaro vyslovil pro pokračování přístupových jednání unie s Tureckem. „Evropa má prvořadý strategický zájem na tom, aby se na ni Turecko orientovalo,“ vysvětlil Bildt. Naopak francouzský prezident je proti vstupu Turecka do EU. Místo toho se vyslovuje pro to, aby Ankaře bylo místo členství nabídnuto strategické partnerství.

Telefonát Jana Šmída (zdroj: ČT24)