Papež přijede na podzim do Česka

Vatikán - Papež Benedikt XVI. přijede na podzim do České republiky. Ve dnech 26. až 28. září navštíví Prahu, Brno a Starou Boleslav. Během svatováclavských svátků bude také sloužit mši pro veřejnost. Již dříve uváděný termín dnes potvrdilo tiskové středisko Vatikánu při příležitosti dnešního papežova setkání s českým prezidentem Václavem Klausem a jeho manželkou.

„Bude to třídenní návštěva, která je vázána na termín svatováclavské mše ve Staré Boleslavi,“ potvrdil papežovu návštěvu také Klaus. Kromě Prahy a Staré Boleslavi pojede Benedikt také do Brna, kde bude v neděli 27. září sloužit mši na letišti v městské části Tuřany. Bude tak prvním papežem, který do moravské metropole přijede.

Zářijová návštěva byla hlavním tématem dnešního rozhovoru Klause s papežem. Mluvili ale také o současném vývoji Evropy a Evropské unie i o situaci ve světě. Jak poznamenal poté pan prezident v rozhovoru s novináři, v mnoha ohledech je jejich pohled na svět shodný," uvedl Martin Erva z tiskového oddělení Hradu.

Reportáž Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)

S papežem se Klaus sešel v jeho soukromé knihovně, zhruba po půl hodině se připojila i prezidentova manželka Livia.

Poté Klaus vedl také jednání české delegace s vatikánským státním sekretářem kardinálem Tarcisiem Bertonem a setkal se s velmistrem Svrchovaného řádu maltézských rytířů Robertem Matthewem Festingem.

Podzimní návštěva Česka bude letošní třetí zahraniční cestou papeže a celkově třináctou apoštolskou cestou Benedikta XVI. Benediktův předchůdce, papež Jan Pavel II., navštívil Československo na jaře 1990, pár měsíců po pádu komunistického režimu, a pak přijel do České republiky ještě dvakrát - v letech 1995 a 1997.

Smlouvu s Vatikánem nemá Česko jako jediné v unii

Už tehdy Benediktův předchůdce vybízel k rychlému vyřešení vztahů českého státu a církve. Dnes Klaus ale svému hostiteli ve Vatikánu mnoho novinek nabídnout nemohl. Vyrovnání církve a státu zůstává v nedohlednu a mezistátní smlouva s Vatikánem pořád neplatí, Česko je tak poslední zemí v Evropské unii, která nemá s Vatikánem urovnané vztahy.

Na papíře je přitom smlouva přichystána už sedm let. Má upravovat postavení římskokatolické a řeckokatolické církve v České republice. Vatikán ji schválil, ovšem Česko ji nepřijalo.

Přesto si Klaus vysloužil od Benedikta XVI. pamětní minci, stejnou, jakou si před měsícem odnesl kontroverzní běloruský prezident Alexandr Lukašenko.

  • Vatikán autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/897/89640.jpg
  • Papež se zdraví s věřícími autor: ČT24, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/798/79717.jpg