Zemětřesení v Turecku - až tisíc mrtvých

Van - Zemětřesení o síle 7,2 stupně Richterovy škály udeřilo ve východním Turecku asi 35 kilometrů severně od města Van. Americký geologický úřad původně hlásil otřesy o stupeň silnější. Epicentrum se nacházelo 20 kilometrů pod povrchem. Podle tureckých úřadů mohlo při zemětřesení zemřít 500 až 1 000 lidí. Silné zemětřesení si jen dnes vyžádalo nejméně 85 mrtvých a přes 1 000 zraněných. Nejhůře postihly otřesy města Ercis a Van, kde se podle tureckého vicepremiéra zřítilo asi 45 budov. V Ercisu je podle turecké televize nejméně 59 mrtvých a 150 zraněných. Český konzul v Ankaře Viktor Michalík sdělil, že zatím nemá žádné informace o tom, že by zemětřesení postihlo občany České republiky. Záchranáři se stále snaží vyprostit lidi, kteří mohli pod troskami přežít. Během dalších hodin oblast zasáhlo několik následných otřesů o síle 4,2 až 5,6 stupně. Vláda má o katastrofě jednat v pondělí ráno. Turecku již nabídl „jakoukoli pomoc, kterou bude potřebovat“ Izrael, tedy země, s níž má Ankara v poslední době velmi napjaté vztahy.

Michalík zároveň řekl, že české ministerstvo zahraničí již dříve na svých internetových stránkách zveřejnilo varování před cestami do východních oblastí Turecka, a nepředpokládá proto, že by se v regionu nacházeli čeští občané. Úplně vyloučit to však prý nemůže. Observatoř Kandilli svůj odhad 500 až 1 000 obětí zemětřesení zakládá na síle zemětřesení a kvalitě budov v postižené provincii Van. Ve městě Van zemřelo podle turecké televize 25 lidí a jednu oběť si zatím zemětřesení vyžádalo v nedaleké provincii Bitlis. Kandilli také uvedla, že počet poškozených budov odhaduje na tisíc. „Zemětřesení udeřilo obrovskou silou. Nevěděli jsme, co dělat. Trvalo to půl minuty. Byla to hrůza,“ řekl jeden z obyvatel Tabanli.

Zemětřesení v Turecku
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Jeden z činitelů města Van, které má asi 370 tisíc obyvatel, uvedl, že se zřítila „řada vícepodlažních budov, hotelů a ubytovna“. Z budov, které nápor zemětřesení nevydržely, je prý slyšet hlasy lidí uvězněných v sutinách. V nejhůře postiženém městě Ercis, kde žije asi 74 000 obyvatel, se podle Tureckého červeného kříže zřítilo až 80 budov.

Obyvatelka města Tabanli:

„Mám úplně zničený dům, přišla jsem o všechno, o všechno. Díky bohu, moje děti nebyly během otřesů doma. Jedno bylo venku a druhé je v Ercisu, ale nemůžu se tam dovolat.“

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)

V oblasti je přerušeno telefonní spojení

Záběry turecké televize z postižené oblasti ukázaly poškozené budovy a zničená vozidla pod zříceným zdivem a místní obyvatele, kteří v panice vybíhali do ulic. Region je bez elektřiny a bez telefonního spojení, do oblasti míří ministerský předseda Recep Erdogan.

Americká geologická služba USGS zprvu informovala o síle zemětřesení 7,6 stupňů, později tento údaj o tři desetiny snížila. Země se ve 12:41 středoevropského času otřásala u turecko-íránských hranic, asi 35 kilometrů severovýchodně od města Tabanli ve východoturecké provincii Van.

Turecká státní televize uvedla, že se díky zemětřesení podařilo uprchnout skupině vězňů. Kolik jich bylo a odkud uprchli, televize nesdělila.

Turecku již nabídl „jakoukoli pomoc, kterou bude potřebovat“ Izrael, tedy země, s níž má Ankara v poslední době velmi napjaté vztahy. Připravenost pomoci vyjádřily také NATO, Spojené státy, Čína nebo Japonsko. Ankara se údajně zatím nechystá zahraničních nabídek využít.

Poslední podobně silné zemětřesení jako dnes zasáhlo Turecko v listopadu 1999. Tehdy si otřesy o síle 7,2 stupně u města Düzce v severozápadní provincii Bolu vyžádaly životy 894 osob. V srpnu téhož roku zahynulo po zemětřesení o síle 7,6 stupně na severozápadě země u města Izmit dokonce 17 127 lidí. Šlo o nejhorší zemětřesení v Turecku za posledních 50 let.

Tomio Okamura, viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur:

"Nyní je v Turecku přibližně 2 tisíce českých turistů, jedná se však prakticky výhradně o oblast Turecké riviéry u Středozemního moře a město Istanbul na západě Turecka. 
Turecko je v současnosti sedmou nejpopulárnější českou dovolenkovou destinací, kterou ročně navštíví 200 tisíc českých turistů."

Zemětřesení v Turecku
Zdroj: ČT24