Pákistán: 18 mrtvých po útoku na hotel ve městě Péšávar

Péšávar - Osmnáct mrtvých a desítky zraněných je dosavadní bilance výbuchu před luxusním hotelem Pearl Continental v pákistánském Péšávaru. Mezi zraněnými jsou i zahraniční hosté. K bráně hotelu přijeli tři muži v dodávce a střelbou si vynutili vstup. Pak vozidlo vyhodili do vzduchu. K odpovědnosti se nikdo nepřihlásil. Pákistánem zmítá vlna podobných násilností od doby, co armáda vede na severozápadě země ofenzivu proti Talibanu.

K luxusnímu hotelu Pearl Continental ve městě ležícím na severozápadě země přijela v dodávkovém voze skupina ozbrojenců, kteří začali střílet po ostraze. Pak vjeli do dvorany hotelu a vzápětí odpálili mohutnou nálož ukrytou ve vozidle. Exploze vytvořila v zemi velký kráter, protože podle policejních zdrojů bylo použito několik set kilogramů výbušniny.

V hotelu se konala schůze pákistánských činitelů se zahraničními dárci

Z hotelu bylo vyvedeno několik zahraničních hostů se zraněními. Někteří sdělili, že pracují pro uprchlický úřad OSN. V hotelu ale bydleli také pracovníci Světového programu pro výživu, kterým se podle jejich mluvčího pro Pákistán nic nestalo.

Jedna ze dvou zahraničních obětí pracovala pro OSN - podle agentury AP šlo o Srba pracujícího pro Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Mezi zraněnými jsou Brit, Somálec a Němec. V hotelu se v době útoku konala schůzka pákistánských činitelů se zahraničními dárci o prostředcích na pomoc uprchlíkům před boji mezi armádou a povstalci v údolí Svát.

Nepomohlo ani to, že byl hotel dobře střežený 

Pětihvězdičkový hotel v centru města byl explozí částečně zničen a vypukl v něm požár. Budova je přitom velmi přísně střežena stejně jako další zařízení tohoto typu po celé zemi. Parkovat v jeho blízkosti je přísně zakázáno a než se vozidlo dostane k hlavnímu vchodu, musí projít bezpečnostní kontrolou a přes kovové a betonové zátarasy.

K zodpovědnosti za atentát se zatím nikdo nepřihlásil, ovšem dnešní útok je dalším v řadě podobných akcí, které v pákistánských městech podnikají ozbrojenci jako mstu za armádní ofenzivu proti povstaleckému hnutí Taliban v údolí Svát. Péšávar leží poměrně blízko území, na nichž armáda svádí boje nejen s ozbrojenci Talibanu, ale také se členy teroristické sítě al-Káida.