Astronomové našli na Marsu pozůstatky obřího jezera

Washington - Astronomové z Coloradské univerzity objevili na Marsu důkazy po obřím jezeře, které prý existovalo před 3,4 miliardy let. Vzniklo tak v období, kdy byla planeta podle vědců již chladná a suchá. Vědci se totiž až dosud domnívali, že vlhkým a teplým obdobím Mars prošel před 4,1 až 3,7 miliardami let, kdy byl jeho povrch bombardován velkými meteority a skrápěly ho rozsáhlé povodně. Uvádí to tým pod vedením Gaetana Di Achillea v aktuálním vydání časopisu Geophysical Research Letters.

Jezero se podle amerických astronomů kdysi rozlévalo v asi 50 kilometrů dlouhém kaňonu, který vyfotografovala družice Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). Pokrývalo plochu 207 kilometrů čtverečních a hluboké bylo asi 450 metrů. Velikostí podle nich připomínalo jezero Champlain na hranicích USA a Kanady.

Při analýze snímků družice NASA objevili pozůstatky pláží, které vodní plochu obklopovaly, a širokou deltu, již zformovaly usazeniny. „Je to první jednoznačný důkaz pobřeží na povrchu Marsu,“ řekl Di Achille podle serveru space.com. „Identifikace pobřeží a průvodních geologických důkazů nám umožňuje vypočítat velikost a objem tohoto jezera, které vzniklo asi před 3,4 miliardy let,“ doplnil.

Delty mohou být klíčem k rozluštění biologické minulosti Marsu

Podle Di Achillea jezero zmizelo tak, že se buď vypařilo, nebo zmrzlo a led se postupně přeměnil ve vodní páru. Vědci se nyní chtějí zaměřit hlavně na zkoumání pozůstatků delty někdejšího jezera, kde se mohly ukládat biologické prvky svědčící o výskytu života na Marsu. „Na Zemi jsou delty a jezera vynikajícími sběrači a konzervátory známek minulého života. Pokud někdy na Marsu život vznikl, delty mohou být klíčem k rozluštění biologické minulosti Marsu,“ věří Di Achille.