Včely na celém světě vymírají ve velkém

Praha - Proces vymírání včel potvrzují nemilosrdná čísla včelařů téměř na celém světě. Jen u nás z celkového půl milionu včelstev vyhynula téměř třetina. Podle odborníků je to nejhorší situace od druhé světové války. Asi nejzákeřnějším ničitelem včel je nemoc známá jako varoáza, kterou přenáší kleštík včelí, parazit původem z Asie. Včelám saje krev, přenáší bakterie a viry. Evropský druh je navíc proti škůdci bezmocný. Nástrah na včelí roje však číhá mnohem víc.

„Virus přinesly asijské včely, ale ten pak přeskočil na ty evropské. Evropská včelstva jsou přitom u včelařů po celém světě nejrozšířenější, protože nosí nejvíc medu. Problém je, že evropské včely nemají proti nákaze obranu. Jakmile jsou napadené, zahynou,“ říká australský včelař Peter McDonald.

Včelám vadí i mobilní telefony

Reportáž Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)

Varoáza ale není jediným strašákem včel. Nebezpečnou rychlostí se šíří i včelí mor, který je vyvolán nebezpečnou bakterií napadající samotný plod. Podle některých vědeckých studií ohrožují včelstva i mobilní telefony. Jejich radiace údajně ruší navigační systémy včel a brání jim tak vrátit se zpět do úlů. S hromadnými úhyny včel se potýká Evropa i Amerika a velký boj svádějí i čeští včelaři.

„Dělám včelařství 30 let. Tato situace se tady objevila poprvé,“ říká předseda včelařského spolku v Pardubicích Evžen Báchor a dodává: „Samozřejmě nemůžeme posilovat včelstva, nemůžeme kupovat nová včelstva, nemůžeme prodávat oddělky, nemůžeme ani matky kupovat a tak dále.“

Hrozí mizení rostlinných druhů

Úhyny včel mohou mít přitom nedozírné následky. Jsou totiž nejpočetnějším a nejdůležitějším opylovačem rostlin. Bez jejich přítomnosti by jen v Evropě zmizelo přes dvacet tisíc rostlinných druhů. Dostat včelí nemoci pod kontrolu však může trvat několik let, pokud se to vůbec podaří. Podle nejčernějšího scénáře by se tak sladký med mohl stát stejně luxusní pochoutkou, jakou je kaviár.

Stovky včelstev na Pardubicku čeká vyšetření.
Zdroj: ČT24