Mitterrandův synovec míří do francouzské vlády

Paříž - Přesně v polovině svého prezidentského mandátu oznámil francouzský prezident Nicolas Sarkozy změny ve vládě. Celkem by mělo odejít osm ministrů. Dosavadního ministra kultury by měl nahradit synovec bývalého levicového prezidenta, francouzský novinář Frédéric Mitterrand. Kabinet opustí i ministr zemědělství a ministryně spravedlnosti a další členové vlády. Podle médií dosadil Sarkozy do důležitých funkcí především své věrné stoupence. Změny v kabinetu se očekávaly od voleb do Evropského parlamentu na počátku měsíce, v nichž vládní pravice dosáhla drtivého vítězství.

Podle publicisty Jiřího Slavíčka tento krok znovu oslabil v evropských volbách deklasovanou francouzskou levici, a Sarkozy si tak ještě upevňuje své postavení. Může se tak začít připravovat na své znovuzvolení do funkce prezidenta.

Nyní by měl francouzský kabinet posílit nový ministr kultury, kterým se stane novinář Frédéric Mitterrand. Ten pochází ze slavné politické rodiny. Jeho strýc Francois byl jediným levicovým francouzským prezidentem v období V. francouzské republiky. Podle publicisty Jiřího Slavíčka ale na rozdíl od něj jeho synovec nikdy nevolil doleva. Přesto ho levice velmi uznává.

Telefonát Jiřího Slavíčka (zdroj: ČT24)

V posledním roce byl 61letý Frédéric Mitterrand šéfem francouzské kulturní mise v Římě. Předtím působil jako novinář, filmový režisér a producent nebo spisovatel. Mitterrand na ministerstvu kultury střídá Christine Albanelovou, která odstoupila z vlády poté, co nedokázala prosadit zákon proti internetovému pirátství. Její návrh totiž 10. června neprošel u ústavní rady.

Evropské volby zamíchaly s obsazením francouzské vlády

Složení nového kabinetu, který opouští ministryně spravedlnosti Rachida Datiová nebo její kolega z resortu zemědělství Michel Barnier, dnes oznámil zástupce prezidentské kanceláře Claude Guéant. Oba politici se z vlády přesunují do Evropské parlamentu, kde budou působit jako europoslanci.

Datiovou vystřídala ve funkci dosavadní ministryně vnitra Michele Alliotová-Marieová. Tu zas nahradil Brice Hortefeux, který tak opustil ministerstvo pro migraci a který po vedení ministerstva vnitra podle kuloárních informací již dlouhodobě usiloval. Mluvčí vlády Luc Chatel si ke své funkci přibral ještě šéfování na ministerstvu školství. Odtud odchází Xavier Darcos, který se ujme resortu práce.

Bernard Kouchner si zachoval funkci ministra zahraničí, zato státním tajemníkem pro evropské záležitosti se místo Bruna Le Mairea stal poslanec Pierre Lellouche. Dosavadní státní tajemnice při ministerstvu zahraničí pro lidská práva Rama Yadeová přešla na ministerstvo zdravotnictví, kde se bude specializovat na sport.