Čech, který měl převážet běžence, zůstává v řeckém vězení

Athény - Řecký odvolací soud zmírnil na šest let vězení trest řidiči kamionu Karlu Vojířovi, který je už půl roku v tamním žaláři kvůli běžencům. Při cestě z Patrasu do italské Ankony našla ostraha trajektu v jeho návěsu 13 afghánských běženců, za což sedmapadesátiletý muž původně dostal deset let. Po odpykání roku a půl by se mohl vrátit do vlasti. On i jeho rodina však tvrdí, že nic neudělal.

Po půl roce v řeckém vězení se Karel Vojíř dočkal odvolacího soudu. Bitva o jeho svobodu trvala šest hodin. Podle nového rozsudku má místo původních deseti let strávit ve vězení o čtyři roky méně. „Vím, že se pan doktor snažil, ale šest let za nic, to je hrozné. Moje rodina tím bude trpět a já také,“ řekl Vojíř po vynesení rozsudku.

Předsedkyně soudu rozhodnutí odmítla komentovat, a to i přesto, že jsme s měsíčním předstihem písemně požádali o vyjádření. Soud se v případu Karla Vojíře opíral o jedinou výpověď strážníka z trajektu, který 13 afghánských běženců v zamknutém kamionu objevil. Kdy a jak se tam dostali, Vojíř neví. „Myslím, že to mohlo být na té lodi, protože mi dělali kontrolu před vjezdem,“ dodal muž, který se může po roce a půl vrátit domů, nebo se okamžitě z vězení „vykoupit“ částkou 40 tisíc eur.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Syn Karla Vojíře chce dál bojovat o to, aby byl jeho otec úplně zproštěn viny. O pomoc chce požádat ministerstvo spravedlnosti, zahraničí a také Evropský soud pro lidská práva. Svou svobodu si v Patrasu získávají i běženci, kteří se v přístavu snaží například naskočit do projíždějících kamionů.

Cesta za svobodou však může být i jednodušší. „Když zaplatíte agentovi tři tisíce eur, řidič o vás ví a převeze vás. Za dva tisíce o ničem neví,“ popsal afghánský imigrant Ali. Kdo je tím agentem, nechce nikdo prozradit. To, že se na převaděčství podílejí i samotní řidiči kamionu, potvrdil i jeden z řeckých řidičů. Podle něj totiž mají mobilní čísla běženců, které naloží tam, kde se dohodnou.

V současnosti žije v Patrasu až tisíc běženců, převážně z Afghánistánu. Většina z nich peníze na snadnější cestu do Itálie nemá, a tak to zkouší na vlastní pěst. Denně se to prý podaří až deseti lidem.