Dobrý den, Gilade. Jsme rádi, že jsi zase doma!

Jeruzalém - Přední světoví státníci dnes přivítali osvobození izraelského rukojmího Gilada Šalita, který se vrátil domů po pěti letech. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v projevu na základně Tel Nof ale prohlásil, že cena za jeho osvobození byla vysoká. Izrael ho vyměnil za 477 palestinských vězňů a dalších 550 propustí do dvou měsíců.

Jako první Šalitovo propuštění uvítal Světový židovský kongres (WJC). Izrael podle něj zaplatil velkou cenu, ale rozhodnutí bylo správné. Prezident WJC Ronald Lauder poděkoval také egyptské vládě a německým prostředníkům, kteří přispěli k Šalitovu propuštění.

„Na tuto zprávu jsme dlouho čekali,“ reagoval předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek. „Upřímně doufám, že tato výměna bude mít dalekosáhlý a pozitivní dopad na zastavený blízkovýchodní mírový proces,“ prohlásil generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Britský premiér David Cameron vyjádřil naději, že Šalitovo osvobození je krokem k míru na Blízkém východě, a Netanjahuovi k úspěšné výměně poblahopřál. Dodal, že jeho země bude nadále usilovat o obnovení přímých rozhovorů mezi Izraelem a Palestinci s cílem vytvořit palestinský stát, který by existoval v míru vedle Izraele.

Netanjahu předal vojáka rodičům

„Dobrý den, Gilade, vítám tě v Izraeli. Jsem rád, že jsi zase doma,“ přivítal Šalita na základně Benjamin Netanjahu. Objal jej a předal rodičům se slovy: „Vracím vám vašeho syna.“

Izraelci oceňují vládu za to, že se jí nakonec podařilo dostat Šalita domů, avšak zároveň si uvědomují bezpečnostní riziko, které propuštění tak velkého počtu vězňů znamená. Netanjahu v projevu zdůraznil, že chápe bolest rodin, které při palestinských útocích přišly o někoho blízkého. „Budeme nadále bojovat proti terorismu a každý terorista, který se k teroru vrátí, bude potrestán,“ řekl. Asi 300 z propuštěných bylo odsouzeno za zabití Izraelců k doživotním trestům. Netanjahu v této souvislosti přiznal, že cena za osvobození Šalita byla vysoká.

Šalitovo osvobození „je velkou úlevou pro Francii“, řekl prezident Nicolas Sarkozy. „Fakt, že byl Gilad od začátku uznán Francouzem, podle mého hodně přispělo k zachování jeho života,“ zdůraznil. Šalit má po babičce z otcovy strany společně s izraelským i francouzské občanství. Sarkozy dodal, že Šalit bude brzy přijat v Paříži a zároveň vyjádřil naději, že jeho osvobození umožní obnovu izraelsko-palestinského dialogu. Také podle italského ministra zahraničí Franca Frattiniho představuje Šalitovo propuštění „otevření nové kapitoly naděje pro mír na Blízkém východě“.

Německá kancléřka Angela Merkelová zase vyzdvihla „prvořadou“ roli, kterou v záležitosti sehrál Egypt, a adresovala Káhiře „obzvláštní poděkování“. Radost nad tím, že pro Šalita „skončila jeho dlouhá zkouška“, vyjádřila americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. USA jsou zároveň optimistické, pokud jde o osvobození Ilana Grapela. Tento Izraelec původem z USA je zadržován v Egyptě od června kvůli obvinění ze špionáže ve prospěch Izraele. 

Své hrdiny vítala i Palestina

V Rafáhu při bouřlivém vítání přijíždějících vězňů lidé volali, že chtějí dalšího Šalita, čímž naznačovali, že taktiku únosů Izraelců schvalují. Palestinci poukazují na to, že v izraelských věznicích zůstává dalších pět tisíc jejich spoluobčanů. Boj proti izraelské okupaci pro ně není zločin, nýbrž legální boj za svobodu. „Vaše úsilí nepřišlo nazmar, podali jste oběť, bojovali jste, platili jste vysokou cenu. Výsledky uvidíte při zrození svobodného a nezávislého palestinského státu, s hlavním městem Jeruzalémem,“ řekl v Ramalláhu v projevu k propuštěným vězňům palestinský prezident Mahmúd Abbás.

Také Írán, který neuznává Izrael, blahopřál „palestinskému národu“ k osvobození tisícovky palestinských vězňů zadržovaných „nelegitimním sionistickým režimem“. Teheránské ministerstvo zahraničí vyjádřilo naději, že „jednoho dne se celá Palestina vrátí svým skutečným vlastníkům“.