Ve Římě nalezli kosti, podle papeže jde o svatého Pavla

Vatikán - Papež Benedikt XVI. oznámil unikátní nález. Při zkoumání údajného hrobu svatého Pavla našli archeologové v římské bazilice sv. Pavla ostatky z prvního nebo druhého století. Kamenný sarkofág otevřeli vůbec poprvé, podle papeže je téměř jisté, že v něm byl skutečně pohřben apoštol. Nález Benedikt XVI. oznámil na závěr roku, který byl věnován právě svatému Pavlovi. Měl připomenout dva tisíce let od jeho narození.

"V kamenném sarkofágu, který nebyl nikdy předtím otevřen, byly pomocí
sondy zavedené dovnitř malým otvorem objeveny zbytky kostí," řekl dnes
papež Benedikt XVI. Stáří kostí pak určily testy.

"Zdá se, že se dá bezpochyby říct, že se opravdu jedná o ostatky apoštola
Pavla," uvedl dojatý papež při ceremonii, která ukončila rok věnovaný
tomuto světci. Rok měl připomenout 2000 let od jeho narození. Akce se
konala den před svátkem Petra a Pavla.

Telefonát Josefa Kašpara z Říma (zdroj: ČT24)

Tato událost je pro katolickou církev i pro celé křesťanství mimořádně důležitá. Samotný Vatikán postupoval velice opatrně, ostatky byly totiž nalezeny již před deseti lety a byly podrobovány důkladným testům a zkoumáním, aby byla jejich pravost stoprocentní.

Nalezena nejstarší freska se svatým Pavlem

V katakombách se podařilo také nalézt zřejmě nejstarší vyobrazení svatého Pavla, které odborníci datují do konce čtvrtého století našeho letopočtu. Podle agentury Reuters bylo objeveno pomocí laseru. Fotografii nalezené fresky dnes otiskly na své titulní stránce vatikánské noviny Osservatore Romano. Na malbě je tvář muže se svraštělým čelem a špičatou černou bradkou, která je v jasně žlutém kruhu. Pozadí je červené.

Odborníci pontifikální komise pro svatou archeologii objevili nástěnný výjev 19. června v katakombě svaté Tekly v Římě. Přišli na něj za použití laseru. Museli odstranit nánosy bahna a kusy vápence. V dobách raného křesťanství se v katakombách pod Římem pohřbívalo a zdi se zdobily náboženskými výjevy.