Andrew Feustel zanechal ve vesmíru českou stopu

Washington - Andrew Feustel byl jedním z astronautů, kteří na oběžné dráze opravili v polovině května Hubbleův vesmírný teleskop, jeden z nejvýznamnějších astronomických přístrojů. Mise patřila k nejriskantnějším v dějinách raketoplánů. Zrušili ji, pak obnovili a potom zase odložili. Na tento okamžik posádka čekala tři roky. Poprvé do vesmíru mířil i muž s českou vlajkou a útlou sbírkou básní Jana Nerudy. Tím mužem byl Andrew Feustel, který si vzal ženu s českými kořeny.

„Jediná báseň, kterou znám, protože jsem dostal její překlad, je o žábách, jak se baví o vesmíru. Přečetl jsem ji dokonce i ostatním na palubě. Byla to zajímavá šance slyšet, co si kdysi mysleli o vesmíru,“ uvedl Andrew Feustel o básni Jana Nerudy.

V Česku byl zatím třikrát. Na svou nejdůležitější cestu, cestu do vesmíru, čekal Andrew devět let. Poslední měsíce si musel projít stovkami hodinami
tréninku. Andrew měl hned na začátku v rukou nejdůležitější úkol mise. Deset let pracovali vědci z NASA na nové kameře. Byla desetkrát výkonnější než ta stávající a uměla zachytit všechny části světelného spektra. Zařízení veliké jako piáno stálo 155 milionů dolarů. Jeden ze šroubů držících původní zařízení však nešel povolit. „Ptal jsem se Houstonu. Když tohle nepůjde, je to konec. Potvrdili, že když ten šroub nedostanu ven, tak tu kameru povezeme zpátky na Zemi,“ uvedl Feustel.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Feustel byl posledním člověkem, který se teleskopu dotkl

Mise nakonec skončila absolutním úspěchem. Astronauti splnili všechny úkoly. Feustel byl poslední, kdo se Hubbleova teleskopu dotkl. Nikdo jiný už se k němu nepodívá, další opravu už NASA neplánuje. Vylepšený teleskop má sloužit nejméně dalších pět let. Atlantis se vrátil zpátky na Zem. Posádka se od té doby nedostala z nekonečného kolotoče analýz mise, debat i rozhovorů s médii.

Na oběžné dráze nejsou jenom dramatické momenty. Zůstává čas prohlédnout si Zemi nebo na sledování filmů. Atlantisu pouštěli dokonce Apollo 13, film o asi nejslavnější vesmírné nehodě se šťastným koncem. „Ženy budou znát ten pocit, jaký mám, když manžel letá do vesmíru. Je to jako s porodem. Poprvé je to strach z neznámého, myslím, že příště to bude obava ze známého,“ uvedla astronautova manželka Indira Feustelová, dcera indického otce a matky ze Znojma.

Start raketoplánu Atlantis
Zdroj: ČT24/ČTK/AP