Virus prasečí chřipky není podle vědců tak účinný

Washington - Takzvaná prasečí chřipka se sice šíří po celém světě, zatím se ale nenaplnily obavy z ničivé globální nákazy. Podle nové americké studie současná podoba viru této nemoci není příliš účinná při napadání lidí. Vědci ale zároveň varovali, že chřipkové viry se rychle mění a současný příznivý stav nemusí trvat dlouho. Virus H1N1 podle nich má na svém povrchu protein, který není příliš úspěšný v navazování na receptory v lidském dýchacím ústrojí. "I když se virus na tyto receptory dokáže navázat, jeho schopnost je zřejmě omezená," řekl Ram Sasisekharan, šéf výzkumného týmu z Harvardské univerzity a Massachusettského technického institutu.

Objev nevelké účinnosti viru podle Sasisekharana odpovídá i způsobu jeho dosavadního šíření. Nákaza většinou ve větším měřítku vypukla v ohraničených prostředích, například v rámci rodiny nebo školy. Dál se ale nešířila. Vědci také zjistili, že virus je aktivnější v zažívacím traktu než běžná chřipka, což u 40 procent nakažených způsobuje střevní obtíže a zvracení.

„Jako každý virus chřipky má H1N1 na své straně výhodu překvapení. My zase máme na své straně vědu, výzkum, velké množství dat a dosud bezprecedentní spolupráci,“ říká generální ředitelka Světové zdravotnické organizace Margaret Chanová.

WHO jedná o nové chřipce (zdroj: ČT24)


Počet případů osob nakažených takzvanou prasečí chřipkou ve Spojených státech za uplynulý týden vzrostl na téměř 34 000. Lidí, kteří této nemoci podlehli, pak za stejné období přibylo 34 procent na celkových 170. Vyplývá to z údajů, které ve čtvrtek zveřejnily americké úřady. Světová zdravotnická organizace (WHO) kvůli chřipce, jíž se říká i „nová“, zvýšila v polovině června pandemické riziko na nejvyšší šestý stupeň. Je to první pandemie chřipky od roku 1968.

Riziko představuje blížící se chřipková sezona v Jižní Americe. Původní ohnisko nákazy, Mexiko, je už ale podle Světové zdravotnické organizace bezpečné. Riziková je ovšem nyní Velká Británie, kde se do konce léta může podle pesimistických odhadů objevit 100 tisíc nových případů. „Každý den tu máme průměrně několik stovek nově nakažených. Víme, že šíření viru nepůjde úplně zastavit. Proto se budeme soustředit na pomoc nemocným,“ říká britský ministr zdravotnictví Andy Burnham.


Japonsko ve čtvrtek potvrdilo první případ odolnosti nového kmene viru takzvané prasečí chřipky vůči léku Tamiflu na svém území. V pondělí oznámili první případ rezistence na světě Dánové. Včasné podání tohoto antivirotika zmírňuje příznaky nemoci a snižuje riziko, že se choroba přenese dále. Studie amerických vědců přitom varuje, že současné podobě viru H1N1 možná stačí jen jedna mutace, aby se stala odolnou vůči lékům, jako je Tamiflu.