Auroru dočasně obsadili piráti

Petrohrad - Skupina několika mladých Rusů pronikla na palubu slavného křižníku Aurora a vyvěsila na něm pirátskou vlajku. Tři šestnáctiletí účastníci happeningu vyšplhali na stožár a po připevnění praporu s lebkou a zkříženými hnáty vyčkali v ráhnoví příchodu policie a záchranářů, kteří je museli snést dolů. Akci zorganizovala ruská odbočka mezinárodní anarchistické skupiny Food not bombs (Jídlo místo zbraní), která se zasazuje o svět bez hladu, bídy, násilí a válek. Svou petrohradskou akci skupina nazvala „Památný říjen aneb vzkříšení Aurory“.

Aurora v listopadu 1917 svým výstřelem odstartovala bolševickou revoluci v Rusku. Ještě za druhé světové války loď bojovala, když bránila přístupy k Leningradu obleženému nacistickým wehrmachtem. Nyní trvale kotví v Petrohradu.

Po pádu sovětského režimu má loď nelehký osud. Na údržbu nebyly peníze, několik skandálů vyvolaly pokusy historické plavidlo komerčně využít - loď se stala místem bujných privátních večírků, firemních oslav a dokonce prý i natáčení pornofilmu. Nakonec se ze slavného plavidla stalo muzeum.