Fossettovo letadlo se zřítilo kvůli turbulencím

Washington - Smrt amerického miliardáře a dobrodruha Steva Fossetta při tragickém letu nad Nevadskou pouští před dvěma lety podle vyšetřovatelů zavinily turbulence. Fossett kvůli nim nad svým letadlem ztratil kontrolu a narazil do hory v pohoří Sierra Nevada, uvedli pracovníci Americké národní rady pro bezpečnost v dopravě. Turbulence podle nich zřejmě byly silnější než jeden motor Fossettova letadla, které tak nedokázalo stoupat. Malé letadlo zničil náraz při dopadu a následný požár.

Fossett vzlétl sám 3. září 2007 z ranče hotelového magnáta Barrona Hiltona na krátký vyhlídkový let nad Nevadskou pouští, z něhož se ale už nevrátil. Letěl dvousedadlovým letadlem Bellanca 8KCAB-180, který se někdy používá pro akrobatické létání. Na svůj let se vydal bez padáku.

V únoru 2008 byl úředně prohlášen za mrtvého. Vrak jeho letadla byl objeven loni na přelomu září a října ve výšce 3000 metrů, západně od města Mammoth Lakes v blízkosti pohoří Sierra Nevada a nedaleko hranic Kalifornie a Nevady.

Oblast, kde dobrodruh ztroskotal, je silnými větry pověstná. Podle tamních pilotů dokážou roztočit letadlo jako list ze stromu, anebo mu dokonce utrhnout křídlo.

Fossettovu smrt potvrdil rozbor nalezené kosti ve vraku letadla. Zbytek jeho ostatků pravděpodobně odtáhla divoká zvířata.

Fossettovy rekordy:

* jako první obletěl sám celý svět v balonu

* jako první absolvoval sólový non-stop let letounem okolo světa bez doplňování paliva

* na své plachetnici Cheyenne dosáhl světového rekordu v nejrychlejším obeplutí světa

* překonal rekord v nejrychlejším letu vzducholodí