Pačes o krácení rozpočtu: Prchají nám vědci

Praha - Bývalý předseda Akademie věd České republiky Václav Pačes dnes v Interview ČT24 varoval před odchody vědců z českých pracovišť. Za nimi podle Pačese stojí výrazné krácení rozpočtu pro Akademii věd, které kvůli finanční krizi přijala vláda. To označil za nerozumné, nespravedlivé a skokové. Během tří let by měly finance pro akademii klesnout na polovinu. Vědci tento zákrok považují za likvidační, má způsobit rozsáhlé personální i materiální škody české vědě.

Podle schváleného návrhu by v příštím roce měla klesnout celková státní dotace pro Akademii věd ČR z letošních 5,88 miliardy na 4,61 miliardy korun. Do roku 2012 by měla dále klesat až na 2,81 miliardy.

"Čeští vědci už odcházejí za hranice. Minimálně jeden člověk mi oznámil, že odchází do Spojených států. Po sedmi letech práce v prestižní laboratoři přišel do Akademie věd s grantem, kontakty i nadějnou tematikou. Pak mi ale oznámil, že za těchto okolností (krácení rozpočtu) odejde," řekl Pačes. Upozornil také, že řada vědeckých pracovníků se do Čech ze zahraničních stáží ani nevrátí.

Interview ČT24

Bývalý předseda AV finanční redukci neodmítá. Sám upozornil na pochopitelnou nutnost peněz kvůli hospodářské recesi a nečekaným povodním. Požaduje ale spravedlivé a transparentní snižování rozpočtu. Podle Pačese se totiž peníze určené pro vědu a výzkum nekrátí, ořezaný rozpočet čeká jen akademii.