V Mauritánii došlo před prezidentskými volbami ke střelbě

Nuakšott - V mauritánské metropoli Nuakšottu došlo v pátek večer k přestřelce mezi policejními silami a skupinkou domnělých islámských extremistů. Jeden radikál byl zabit, další zraněn, třetímu se podařilo uniknout. Muži pravděpodobně připravovali sebevražedný atentát, protože jeden z útočníků měl na těle výbušniny, informovala dnes agentura AP.

Podle informací z anonymního zdroje byla policie v patách skupinky několik hodin, než muže dopadla. Oblast městské čtvrti Ksar, kde došlo k přestřelce, policie uzavřela, protože zraněný muž hrozil, že nálož na těle odpálí. Žádné další podrobnosti k incidentu mauritánské úřady neposkytly.

Ve stejné čtvrti došlo 23. června k dalšímu incidentu, při němž přišel o život americký učitel. Útočník ho zastřelil za bílého dne, k atentátu se později přihlásila islamistická militantní organizace napojená na muslimskou teroristickou síť al-Káida.

Páteční incident předznamenává dnešní prezidentské volby, v 07:00 hod. místního času se mají otevřít volební místnosti a voliči by měli v hlasování otevřít cestu k ukončení vleklé vnitropolitické krize. Ta se táhne od srpna loňského roku, kdy armáda svrhla státním převratem vládu prezidenta Sídího uld Šajcha Abdalláhiho. O prezidentský úřad usiluje devět kandidátů, mezi nimi i strůjce loňského puče generál Muhammad uld Abdal Azíz.

Abdalláhiho svrhla vojenská junta, když se snažil prosadit několik personálních změn v armádě. Pučisté a někteří politici také prezidenta obviňovali z korupce a ze špatného vládnutí. Jedním z odvolaných vojenských představitelů byl vůdce pučistů a bývalý šéf prezidentovy stráže Azíz.

Svržený mauritánský prezident Sídí uld Šajch Abdalláhí
Zdroj: ČT24