Indonésie identifikovala pět z osmi obětí útoků v Jakartě

Jakarta - Páteční teroristické atentáty ve dvou luxusních hotelech v Jakartě si vyžádaly osm mrtvých a 55 raněných. Pět mrtvých bylo identifikováno a mezi zbývajícími třemi jsou pravděpodobně i sebevražední útočníci. Dosud se uvádělo, že při atentátech zemřelo devět lidí, přičemž nebylo jasné, zda toto číslo zahrnuje i mrtvé teroristy.

Identifikaci pěti obětí oznámili už dnes ráno indonéští vyšetřovatelé. Podle nich jde o dva Australany a po jednom člověku z Nového Zélandu, Singapuru a Indonésie. Nejmenovaný pracovník indonéského ministerstva zahraničí později řekl, že identifikace zbývajících bude vzhledem ke stavu těl obtížná.

Policie oblehla oba poničené hotely v centru Jakarty a jejich okolí uzavřela. Bojí se dalších útoků. Pyrotechnici prohledávají veřejná místa, protože v minulosti teroristé nastražovali bomby, které vybuchovaly mnoho hodin po sobě. „Už to nechci zažít. Netuším, co se děje. Doufám, že toto byl poslední výbuch a v budoucnu už se nebudou opakovat,“ říká obyvatel Jakarty.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Vyšetřovatelé: Atentáty jsou dílem Noordina Topa

K atentátům v hotelech Marriott a Ritz-Carlton se dosud nikdo nepřihlásil a indonéské úřady z nich ještě nikoho oficiálně neobvinily. Jedna bezpečnostní kamera zachytila okamžik výbuchu v Marriottu. Na krátkém záběru je vidět muže v čapce, jak s kufrem na kolečkách kráčí halou hotelu k restauraci. Následuje záblesk a oblaka kouře.

Šéf protiteroristického oddělení indonéského ministerstva bezpečnosti Ansyaad Mbai řekl, že atentát je „jasně spojen“ s Noordinem Topem, jedním z hlavních organizátorů teroristických útoků, které v posledních letech v zemi uskutečnila organizace Jemaah Islamiyah. Ta je napojena na teroristickou síť al-Káida. „Vzhledem k tomu, jak byly provedeny, je jasné, že tyto atentáty jsou spojeny s Noordinem Topem,“ řekl Mbai indonéské agentuře Antara. Topovy bomby už zabily víc než 220 lidí.


Nejmenovaný vyšetřovatel řekl, že v pokoji číslo 1808 hotelu Marriott, kde útočníci zřejmě atentáty připravovali, byly nalezeny rukou psané poznámky, mobilní telefon a nálož zamontovaná do laptopu.