Bývalý íránský prezident Chátamí chce referendum o volbách

Teherán - Mohammad Chátamí, bývalý íránský prezident a zastánce reforem, se domnívá, že by se o legitimnosti červnových prezidentských voleb mělo rozhodnout v referendu, čímž by se ukončila povolební krize. Výzva Chátamího vypsat referendum se dnes objevila na reformátorských webových stránkách. Volby proběhly už 12. června a dle oficiálních údajů v nich zvítězil konzervativec a dosavadní prezident Mahmúd Ahmadínežád. Jeho soupeři ale výsledek napadli jako zmanipulovaný a bez úspěchu se pokusili prosadit zrušení hlasování.

Podle Chátamího, který byl v úřadu před Ahmadínežádem, ztratili Íránci po volbách důvěru ve vládní systém. Podporoval hlavního Ahmadínežádova soupeře Míra Hosejna Músávího, který získal podle oficiálních výsledků jenom třetinu hlasů, ačkoli se předpokládalo, že postoupí přinejmenším do druhého kola.

Oficiální výsledky přinášejí pochyby

Při páteční modlitbě na Teheránské univerzitě hovořil o pochybách panujících v oficiálních výsledcích také někdejší prezident Alí Akbar Hášemí Rafsandžání. Mezi účastníky byl i Músáví a podpořit ho přišlo mnoho stoupenců, jež policie rozháněla.

Zatím není známo, jak na dnešní Chátamího výzvu uspořádat referendum zareaguje vláda. Rozhodující bude názor duchovního vůdce Alího Chameneího, který už ale v minulosti označil oficiální výsledek za nezpochybnitelný.

Navíc dnes z Teheránu přišla zpráva dementující nedělní informaci, podle níž se Esfandíjár Rahím Mašáí vzdal funkce krátce po jmenování prvním viceprezidentem. „Je to výmysl, který šíří nepřátelé vlády,“ dementoval dnes Mašáí informaci o demisi na své internetové stránce.

Mašáí je považován za Ahmadínežádova velmi blízkého spolupracovníka. Dosud byl viceprezidentem pro kulturní dědictví a turistiku. Spřízněni jsou také rodinnými svazky, protože Mašáího dcera se provdala za Ahmadínežádova syna. Nedělní zpráva hovořila o tom, že se Mašáí vzdal funkce tři dny po jmenování. Agentury to hodnotily jako důkaz Ahmadínežádových potíží při sestavování vlády.