Maďaři protestují proti zákonu, který nařizuje mluvit slovensky

Budapešť - Maďaři se ohradili proti novele jazykového zákona na Slovensku. Od září se na slovenských úřadech a veřejných místech bude moci používat jen slovenština. To je ale podle maďarských zákonodárců namířeno proti maďarské menšině na Slovensku, maďarský parlament proto vyzval Bratislavu, aby novelu zrušila. Slovenský ministr kultury ale do Budapešti vzkázal, že už dávno minuly doby, kdy Maďaři rozkazovali Slovákům.

Představitelé maďarských vládních i opozičních parlamentních stran poslali dnes do Bratislavy rozhořčené prohlášení, ve kterém požadují zrušení zákona, který podle nich porušuje evropské standardy pro lidská práva. Krok inicioval šéf parlamentní skupiny liberálů János Kóka. Maďaři trvají na tom, že pomocí diplomatických a právních prostředků by se měl na Slovensko vyvinout tlak, který by přiměl tamější zákonodárce odvolat novelu, která má začít platit 1. září.

„Takové prohlášení maďarského parlamentu dokazuje, že maďarská politika vázne v 19. století, protože podléhá představě, že Maďaři stále ještě rozkazují Slovákům,“ okomentoval to ale slovenský ministr kultury Marek Maďarič přes svého tiskového mluvčího. „To ale neplatí, stejně jako to, že by se Slováci museli učit maďarsky, aby se domluvili,“ dodal. Ujistil také, že novela zákona rozhodně neupírá práva maďarské menšině, ta má prý garantována stejná práva, jako ostatní minority na Slovensku.

Telefonát Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Brusel se k zákonu staví nelibě

"Vláda Slovenské republiky ani vládní koalice nepodlehne žádnému tlaku ani
vydírání ve věci novelizace zákona o státním jazyku," dodal navíc slovenský premiér Robert Fico.

Je pravděpodobné, že evropské instituce se k novému zákonu nepostaví příznivě. Předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek prohlásil, že takový zákon nepřispívá dobrému soužití národů a národností ve sjednocené Evropě a že jde proti základním principům, na kterých sjednocená Evropa stojí.

Slovenský jazykový zákon

Na Slovensku by měl od 1. září platit nový jazykový zákon, podle kterého je možné trestat užívání jiných jazyků než slovenštiny na úřadech a veřejných místech tam, kde má menšina méně než 20 procent obyvatel. Kdo zákon poruší, může dostat pokutu až 5 000 eur (asi 130 tisíc korun).

Peněžité tresty od ministerstva kultury postihnou obce a úřady i za to, že nepoužívají označení ulic či budov ve slovenštině. Úředníky, občany či podnikatele bude prý možné potrestat také za to, že slovensky nemluvili v rozhlase. Ficova vláda při zavádění nové jazykové normy argumentuje tím, že každý Slovák by se měl na území vlastního státu domluvit úředním jazykem.

Robert Fico
Zdroj: ČT24