Úplné zatmění Slunce sledovaly miliony lidí

Dillí - Ojedinělá podívaná nejdelšího úplného zatmění Slunce přilákala miliony lidí na otevřená prostranství v Indii. Dnes v noci středoevropského času se lidé shromáždili, aby sledovali nejdelší úplné zatmění Slunce v tomto století, i když déšť a mraky pokazily mnoha z nich jedinečnou podívanou. Úplné zatmění začalo v Indii v 02:51 SELČ a Měsíc zcela zakryl sluneční kotouč na šest minut a 39 sekund. Celková podívaná na zatmění trvala hodinu.

Nejlépe mělo být zatmění vidět v obci Taregna v Indii

Podle astrofyziků mohly zatmění vidět potenciálně dvě miliardy lidí, což je rekord v dějinách lidstva. Zatmění v Indii začalo ve městě Ghauti. Nejjasnější pohled slibovali vědci v obci Taregna, kde se shromáždily tisíce zájemců o tento unikátní přírodní jev. Radost jim ale zkazilo počasí, neboť podle televize většinu oblohy nad oblastmi Indie, kde zatmění mělo být viditelné, pokrývaly mraky.

„Jedinečnost tohoto jevu nás přiměla, abychom přijeli na toto místo. NASA prohlásila, že toto místo bude nejlepší pro sledování úplného zatmění Slunce,“ řekl Michel Vancaster, amatérský astronom z Belgie, který přijel do Taregny.

Zatmění pokračovalo přes Nepál, Bangladéš, Bhútán, Barmu a Čínu. Potom opustilo pevninu a přes japonské souostroví Rjúkú se posunulo až do centrálního Pacifiku, kde skončilo v 06:19 SELČ.

Podívanou na mnoha místech zkazilo počasí

Slunce bylo úplně zakryto Měsícem šest minut a 39 sekund v málo obydlené zóně Pacifiku, což je rekord, který bude překonán nejdříve v roce 2132. Temno trvalo kratší dobu v Indii (tři až čtyři minuty) a v čínské megapoli Šanghaji (kolem pěti minut), kde zatažená obloha pokazila část jedinečné podívané. Číňané se přitom na sledování mohutně připravovali, některá města dokonce vypnula veřejné osvětlení, aby byly podmínky lepší.

Nad Indií visela většinou mračna, když zatmění začínalo. Ale v několika místech se mraky krátce před úplným zatměním rozestoupily. Na Bombaj se ale ve chvíli, kdy zatmění začínalo, snesl silný déšť. Jeden z nejkrásnějších pohledů na úplné zatmění byl zřejmě vidět ve městě Varanasi na břehu řeky Gangy, pro Hinduisty posvátného toku. Tisíce Hindů se v řece i vykoupaly, protože věří, že koupel v tomto místě a zvláště za mimořádných příležitostí je očistí od hříchů. Jednu ženu dav lidí tísnících se u posvátné indické řeky ušlapal, dalších šest osob bylo zraněno.

V Indii se někteří lidé zatmění obávali

Miliony lidí v Indii se bály pohledu na Slunce a zůstaly raději doma, neboť je ovládl strach z různých strašidelných mýtů. I v oblastech, kde zatmění Slunce nebylo viditelné, dostaly těhotné ženy radu, aby zůstaly doma za staženými záclonami, protože neviditelné sluneční paprsky by mohly poškodit jejich plod a dítě by se mohlo narodit nemocné. Ženy, které měly plánován porod císařským řezem na tento den, si operaci nechaly odložit.

Hotel Hyatt v Šanghaji, kam v posledních dnech přijely davy turistů, praskal ve švech. „Stane se to jen jednou za 300 let,“ řekl mluvčí hotelu. „Mraky přišly, rozptýlily se a potom jsem to najednou uviděl,“ vypráví americký podnikatel Glenn Evans. V Indii si agentura Cox and Kings najala Boeing 737-700, který startoval z Dillí před úsvitem, aby dopřál pasažérům zachytit úplné zatmění ve výšce 12 500 metrů nad mořem. Sedadla v letounu směrem ke Slunci se prodávala za 1200 eur (téměř 31 tisíc Kč). 

Úplné setmění na planetě trvá maximálně 7,5 minuty 

K zatmění dochází v době, kdy se Země, Měsíc v novu a Slunce dostanou do jedné přímky. Jelikož Měsíc je čtyřistakrát menší než Slunce, ale také čtyřistakrát blíž Zemi, zabírají tato tělesa při pohledu z naší planety stejnou plochu. Pokud se navíc odlišně nakloněné dráhy Země a jejího přirozeného satelitu protnou ve správnou chvíli, Měsíc Slunce zakryje a na Zemi dopadne měsíční stín.

Moment, kdy se na planetě za dne úplně setmí, však netrvá dlouho, maximálně 7,5 minuty. Mimo pás totality je možné sledovat částečné zatmění, které bylo k vidění prakticky v celé střední a východní Asii a v Tichomoří.

Evropa si musí na zatmění Slunce pár let počkat 

V Evropě nastane tento úkaz v roce 2026 a nejlépe pozorovatelný bude ve Španělsku. V Česku v té době bude k vidění jen částečné zatmění o velikosti 54 procent. To nastalo v České republice naposledy loni, kdy měsíční kotouč Slunce zakryl asi z 24 procent. Úplné zatmění v ČR bude možné sledovat podle České astronomické společnosti až v roce 2135. Na severní Moravě bude dlouhé kolem tří minut.

  • Zatmění Slunce nad Shangaí autor: AP Photo, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/1000/99996.jpg
  • Svatí muži v Indii pozorují zatmění Slunce autor: AP Photo, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/1000/99995.jpg
  • Úplné zatmění Slunce autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/342/34148.jpg