Jacksonův doktor je fušer, shodují se jeho kolegové

Los Angeles – Doktor Michaela Jacksona Conrad Murray se u soudu zodpovídá ze smrti popové hvězdy. Lékaři, kteří k případu před soudem vypovídali, dávají za pravdu obžalobě. Murray prý vážně porušoval pravidla léčby. Je obviněn z neúmyslného zabití, za což mu hrozí 4 roky vězení.

Lékař Alon Steinberg na základě prozkoumání Jacksonovy léčby a smrti před soudní porotou vypověděl, že obžalovaný šestkrát vážně porušil obecně zavedená pravidla léčby. Murray udělal chybu, když dal Jacksonovi místo léku na spaní anestetikum. „Kdyby se tato pochybení nestala, Jackson by byl naživu… Kromě případu Murrayho jsem nikdy neslyšel, že by někdo používal lék propofol na spaní,“ tvrdí Stenberg. 

Špatně bylo i to, že zpěvákovi podal lék v jeho bytě a ne ve zdravotnickém zařízení. Nebyl také připraven na to, že by se mohl Jacksonův stav zhoršit. Nepřijal patřičná opatření k oživení pacienta, sanitku volal pozdě. Proti Murraymu svědčí i to, že si o léčbě nevedl potřebné záznamy. 

„Je to, jako byste opustili mimino, které by spalo na desce kuchyňské linky. Díváte se na něj a vše vypadá dobře. Potřebovali byste si odskočit pro plenku či do koupelny a nabízelo by se ho tam nechat, ale nikdy byste to neudělali,“ prohlásil kardiolog Steinberg.  

Postup Jacksonova osobního lékaře kritizoval před soudem i nemocniční specialista na dýchání a spánek Nader Kamangar. „Základem (lékařské) Hippokratovy přísahy, etiky a morálky je, že doktoři mají dělat to, co je pro jejich pacienta nejlepší, a ne ho opouštět,“ zdůraznil Kamangar u soudu v Los Angeles. 

Murray čelí obžalobě z neúmyslného zabití popového zpěváka Michaela Jacksona. Ten zemřel 25. června 2009. Ten den nemohl spát, a tak požádal lékaře, aby mu pomohl. Murray mu podal anestetikum propofol. Jackson poté zemřel na zástavu srdce. 

Conrad Murray u soudu
Zdroj: ČT24

U soudu minulý týden zaznělo z policejní nahrávky Murrayho tvrzení, že byl v osudný den celou dobu u zpěvákova lůžka s výjimkou dvou minut, kdy si odběhl na záchod. Když se vrátil, zjistil, že Jackson nedýchá. „Jeho tělo bylo teplé, nezměnilo barvu. Okamžitě jsem použil kardiostimulátor a dýchal jsem mu z úst do úst,“ uvedl. 

Záchranku ale hned nevolal, protože ve zpěvákově domě nebyl funkční telefon. Záchranáře zavolal až za dvacet minut Jacksonův bodyguard. Ten u soudu vypověděl, že lékař se snažil před příjezdem záchranky schovat lahvičky od léků.

Vydáno pod