Odpoledne ve slovenském parlamentu - předčasné volby a eurofond

Bratislava - Slovenský parlament by měl dnes odpoledne rozhodnout o vypsání předčasných voleb. Krátce před polednem podpořila konání předčasných voleb s termínem 10. března 2012 slovenská vláda. Odpoledne by měl o návrhu hlasovat parlament. Pak je naplánované opětovné hlasování o rozšíření pravomocí záchranného fondu eurozóny EFSF. Na prosazení obou návrhů se dohodly tři pravicové strany s opozičními sociálními demokraty v reakci na odmítavý postoj sněmovny k eurofondu. Ten v úterý vedl k pádu vlády premiérky Ivety Radičové.

Slovenská vláda podle očekávání podpořila vypsání předčasných parlamentních voleb. Odpoledne bude o návrhu hlasovat parlament. Předčasné volby na Slovensku se po dohodě politických stran uskuteční necelé dva roky poté, co do úřadu nastoupil stávající kabinet. Slováci k volebním urnám vyrazí předčasně 10. března 2012. To by se podle analytiků mohlo nevyplatit právě straně Svoboda a Solidarita (SaS), jenž se svým odmítnutím eurovalu zasloužila o rozbití vlády premiérky Radičové.

Richard Sulík
Zdroj: ČT24

Šéf SaS Richard Sulík ale z voleb obavy nemá. „My nemáme problém s předčasnými volbami. Nakonec je to celkem dobré, protože volič rozhodne, co vlastně chce. Jestli chce takovou politiku, která bude slepě souhlasit se vším, co přijde z Bruselu, bez ohledu na to, kolik to Slovensko stojí. Anebo či přeci jen není lepší v určitých věcech říci NE,“ prohlásil v rozhovoru pro ČT.

SaS zatím nehodlá dobrovolně opustit vládní křesla, nicméně Sulík počítá s tím, že ministři mohou být odvoláni. Rovněž i on sám počítá s tím, že dnešek je posledním dnem, kdy zastává funkci předsedy parlamentu.

Zkušenosti s vypsáním předčasných voleb Slovensko už má. V roce 2006 nedokončila čtyřleté funkční období druhá vláda premiéra Mikuláše Dzurindy.

Ján Baránek, politický analytik Polis Slovakia:

„Pro pravicového voliče bylo prvořadé zachovat koalici. Nechce návrat Fica - socialistického politika. Vstup strany Svoboda a Solidarita do parlamentu je proto ohrožen.“

Očekává se, že ústavní zákon o vypsání předčasných voleb parlament bez problémů schválí. Opoziční Směr přislíbil, že na oplátku podpoří dohodu lídrů eurozóny, která vedle vyšších pravomocí pro EFSF počítá s navýšením jeho reálně úvěrové kapacity. Nelze vyloučit, že o eurofondu nestihnou poslanci hlasovat už ve čtvrtek a že rozhodnutí neodloží na další den.

Slovensko by tak mělo euroval schválit napodruhé. Pokud by se tak nestalo, považoval by to Ivan Mikloš, místopředseda SDKÚ-DS, za nezodpovědné: „Odmítat něco, co bylo po těžkých měsících dohodnuté bez toho, abychom nabídli alternativu, považuji za vrchol nezodpovědnosti. Samozřejmě jde o hazardování s dobrým jménem Slovenska.“

Slováci v tisku 

„Jakmile se usadil prach po slovenském odmítnutí záchranného plánu eura, začali politici z celé Evropy přemýšlet nad tím, jak mohla malá politická strana s jen 22 poslanci a pouze 300 členy udělat takovou čáru přes rozpočet, což je kousek nad chápání řady více skeptických stran v ostatních 16 zemích eurozóny.“ The Guardian 

„Slovenské ne rozšíření záchranného fondu působivě ukázalo, že Evropská komise a vlády v Paříži a Berlíně udávající tón krizové strategii budou muset do budoucna lépe komunikovat. Ačkoli slovenský parlament brzy v druhém hlasování fond odsouhlasí, i tak to v části obyvatelstva vře.“ Der Standard