Češi kvůli krizi jezdí na dovolenou více do Chorvatska

Omiš (Chorvatsko) - Letošní léto míří na dovolenou za mořem zhruba o 12 procent míň Čechů než loni. Přičítá se to hlavně ekonomické krizi. Zdá se ale, že se to netýká Chorvatska. Právě kvůli krizi tam letos bude skoro stejně českých turistů jako loni. Je to totiž relativně blízko a dovolená tady vyjde levněji než některé letecké zájezdy.

Oblíbeným místem českých turistů v Chorvatsku je například Makarská riviéra, každý rok jich sem přijede několik tisíc. Čeština je tu slyšet takřka na každém kroku.

Některá místa v Chorvatsku jsou vyloženě závislá na českých turistech, příkladem může být letovisko Mimice nedaleko Omiše. „Nejvíc našich hostů je z Česka, asi tak 80 procent. V Mimici je teď plno, volné pokoje tady neseženete,“ pochvaluje si majitel tamní restaurace.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Češi již nejsou paštikáři

V Chorvatsku je každoročně na dovolené 800 000 Čechů, dříve jim místní přezdívali paštiky, protože si vozili vlastní jídlo a příliš neutráceli. Dnes se situace mění: „Je to minulost, Češi tu utrácejí spoustu peněz,“ říká číšník z Omiše Robert Kegalj.

Nejvíc turistů do Chorvatska stále jezdí z Německa, Češi jsou až na pátém místě za Rakušany, Italy a Slovinci.