Manila dává sbohem první filipínské prezidentce

Manila - Filipínská Manila se dnes loučila s bývalou prezidentkou Corazon Aquinovou. Ta zemřela na rakovinu tlustého střeva ve věku 76 let. Prezidentskou funkci zastávala na přelomu 80. a 90. let a byla v té době vůbec první ženou v tomto úřadu v celé Asii. Odstartovala demokratické reformy a podařilo se jí odvrátit sedm pokusů o převrat. Filipíny ihned po její smrti vyhlásily desetidenní státní smutek.

Rodina Aquinové si nepřála státní pohřeb. Přesto se v deštivých ulicích Manily sešlo na sto tisíc lidí vzpomenout na svou hrdinku. Poslední rozloučení proběhlo v katolické katedrále. Aquinová byla na Filipínách nesmírně oblíbená. „Sehrála klíčovou roli při znovunabytí naší svobody. To byl její největší dar našemu národu. A stala se symbolem naší vlasti,“ říká Jane Bangayanová-Manuelová, armádní důstojnice ve výslužbě.

Rakev putovala ulicemi hlavního města na hřbitov. Po cestě vzdávaly davy zemřelé prezidentce poctu.

Manila dává sbohem první filipínské prezidentce (zdroj: ČT24)

Do politiky vstoupila Aquinová v roce 1983 - po smrti svého manžela, bývalého senátora. Postavila se do čela opozice proti diktatuře Ferdinanda Narcise. O své zesnulé matce Benigno Aquino, filipínský senátor, řekl: „Její hlavní zásadou bylo důsledně hájit práva všech, nikoli jen přátel, ale i těch, kteří proti ní vystupovali.“

Její politická kariéra neskončila odchodem z úřadu. Kdykoli měla pocit, že její následovníci nejednají v souladu se zákonem, neváhala se vrátit do čela pouličních protestů. Lékaři jí po zjištění rakoviny dávali pouhé tři měsíce života, jejich odhad Aquinová přežila o půl druhého roku.