Austrálie povolila nemocnému muži ukončit život

Perth (Austrálie) - Australský soud rozhodl, že povolí ochrnutému muži dobrovolně ukončit život. Devětačtyřicetiletý Christian Rossiter smí odmítnout léčbu i umělou stravu, aniž by za to personálu nemocnice, kde je hospitalizován, hrozil postih. Verdikt je označován za obrat v postoji Austrálie k eutanazii. Dosud byl totiž v této zemi jakýkoli podíl na asistované smrti považován za trestný čin.

Rossiter má podle soudce v západoaustralském Perthu právo rozhodnout o své léčbě, takže výživa a tekutiny „mu nesmějí být podávány proti jeho vůli“. Kromě toho je žadatel mentálně zcela v pořádku, aby rozhodl o přerušení léčby, dodal soudce.

Rossitera potkaly v minulosti nezávisle na sobě dvě těžké nehody. Bývalý nadšený horolezec a amatérský pilot je nyní ochrnutý na všechny čtyři končetiny. Požádal o ukončení svého utrpení, přičemž svůj nynější život označil za peklo na zemi. „Nemohu se sám vysmrkat, nemohu si sám otřít slzy. Život se pro mě stal peklem,“ říká. Vyzval soudce, aby o jeho případu rokovali u jeho lůžka, a mohli tak zblízka sledovat utrpení, kterým prochází. Soud nakonec povolil personálu nemocnice, aby pacientovi na jeho přání odpojil přísun umělé výživy. Až dosud by za to zdravotníkům hrozilo doživotní vězení.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

„Můj klient byl během celého procesu výjimečně statečný. Díky němu získali další pacienti nový manévrovací prostor,“ říká Rossiterův advokát John Hammond.

Eutanazie je povolená ve třech zemích Evropy

Eutanazie je zatím povolena v Nizozemsku, v Belgii a ve Švýcarsku, tolerují ji v americkém státě Oregon a v Kolumbii. Ve Švýcarsku mohou asistovanou sebevraždu podstoupit také cizinci.

V Česku Senát loni zamítl návrh zákona „o důstojné smrti“, který by podle kritiků legalizoval vědomé zabíjení a neřešil hrozbu zneužívání. České právo označuje eutanazii a asistovanou sebevraždu za nepřípustné, ale připouští, že „vůči neodvratitelné a bezprostředně očekávané smrti nemá být cílem lékařova jednání prodlužovat život za každou cenu“.

  • John Hammond, advokát Australana Christiana Rossitera, kterému soud povolil eutanázii autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1048/104752.jpg
  • Australan Christian Rossiter, kterému soud povolil eutanázii autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1048/104741.jpg