Írán soudí další účastníky povolebních protestů

Teherán – Dnes v Íránu stanula před soudem další skupina lidí zadržených během protestů, které vypukly po sporných červnových prezidentských volbách. Podle kritiků jde o čistě vykonstruovaný proces. Rovněž nejvyšší íránský vůdce ajatolláh Chameneí jmenoval nového šéfa justice. Na příštích pět let jím bude bratr předsedy parlamentu Laridžáního. K výměně v čele justice dochází v tuto kritickou dobu, kdy íránský režim soudí domnělé organizátory povolebních protestů.

Íránská média již v sobotu přinesla zprávy o tom, že se dnes bude konat proces s pětadvaceti lidmi. Jak uvádí polostátní agentura Mehr, nejsou mezi nimi žádní prominentní představitelé opozice.

Jedním ze souzených je devatenáctiletý židovský mladík, který tvrdí, že se protestů neúčastnil a že v červenci jen v Teheránu házel kameny na pobočku jedné banky, za což byl zatčen. Není prý politicky aktivní a ve volbách nehlasoval. V Íránu žije kolem pětadvaceti tisíc Židů. V oblasti Blízkého východu mimo Izraele je to největší komunita.

Podle obžaloby se někteří ze zadržených „pokoušeli svrhnout islámské zřízení, účastnili se nepovolených protestů a používali během nich podomácku vyrobené výbušniny“. Jejich přiznání prý ukázalo, že „spiknutí bylo naplánováno již před lety a nedávné volby byly jen záminkou k jeho uskutečnění“. U soudu byly také pouštěny videozáznamy z pouličních protestů, na kterých lidé ničili veřejný majetek, auta a mešitu.

Během posledních dnů stanulo před soudem více než sto obviněných

V uplynulých dnech bylo během dvou procesů souzeno více než sto účastníků povolebních protestů. Byli obžalováni z nejrůznějších trestných činů včetně ohrožování národní bezpečnosti, za což podle islámského práva platného v Íránu hrozí trest smrti. Před soudem také stanula francouzská občanka, íránská zaměstnankyně francouzské ambasády a íránský zaměstnanec britského velvyslanectví.

Volby z 12. června, jejichž vítězem se stal dosavadní prezident Mahmúd Ahmadínežád a jejichž výsledky umírněná opozice zpochybnila, vyvolaly v Íránu největší protesty za posledních třicet let. Demonstrace si podle informací íránského deníku Sarmájí vyžádaly skoro sedm desítek mrtvých. Ve věznicích skončily stovky proreformních politiků, novinářů, politických aktivistů i právníků. Řada z nich se stále ještě nedostala na svobodu.