USA se prý vzdaly plánů na radar v Česku a Polsku, Washington to ale popírá

Varšava - Spojené státy údajně opouštějí plány na vybudování protiraketové základny v Polsku. Informaci přineslo dnešní vydání polského deníku Gazeta Wyborcza. Podle listu hledá současná americká vláda jiná řešení, jako například mobilní protiraketová zařízení a protiraketové základny v Izraeli, Turecku a některých balkánských zemích. Washington navíc v budoucnu plánuje užší spolupráci s Moskvou, která proti základnám ve střední Evropě ostře protestovala. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Philip Crowley ale dnes tvrzení polského tisku popřel jako „nesprávné“.

„Signály vyslané generály Pentagonu jsou absolutně jasné - americká vláda v případě protiraketové obrany hledá jiné řešení, než by byly základny v Polsku a v České republice,“ cituje list lobbistu Rikiho Ellisona, jenž je zastánce štítu.

Při tiskové konferenci expertů na obranu, která se konala před týdnem, „se generálové ani jednou nezmínili o plánech týkajících se Polska a České republiky“, zdůraznil Ellison. „Už několik týdnů vláda testuje reakci Kongresu na odstoupení od plánů na instalaci protiraketového štítu v Polsku a v České republice,“ píše Gazeta Wyborcza, jež cituje nejmenované zdroje v Kongresu USA.

Polská vláda Donalda Tuska je v této otázce spíše zdrženlivá a v jednání nikam nespěchá, říká varšavský zpravodaj ČT Miroslav Karas. „Ministerstvo zahraničí se nebude vyjadřovat ke každé informaci v médiích, která se objeví v této věci,“ řekl k článku v polském deníku mluvčí českého ministertva zahraničí Milan Řepka.

V roce 2008 Varšava a Washington dospěly k dohodě, že do roku 2013 bude v Polsku rozmístěno 10 antiraket proti balistickým střelám dlouhého doletu, jež budou kryty výkonným radarem v České republice. Proti tomuto projektu globální obrany vždy tvrdě vystupovalo Rusko.