Discovery vzlétne nejdříve o víkendu

Mys Canaveral - Raketoplán Discovery by měl k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) vzlétnout nejdříve v pátek minutu před půlnocí místního času (v sobotu v 5:59 SELČ). Dnes o tom podle agentury AP rozhodl americký Úřad pro letectví a vesmír (NASA). Ten tak start raketoplánu odložil již potřetí. Raketoplán měl původně vzlétnout v úterý, později byl jeho start kvůli počasí odložen na čtvrtek. Další pokus měl být v pátek ráno.

Experti NASA rozhodli o dalším odkladu startu Discovery během dnešního dne. Inženýři prý chtějí víc času na prozkoumání technických problémů spojených s palivovým ventilem a monitorovacím zařízením.

Představitelé NASA upozorňují, že pokud raketoplán neodstartuje k ISS do konce srpna, bude nutné odložit misi do října s ohledem na plánované lety z Japonska a Ruska k vesmírné stanici a jinou činnost floridského střediska.

Discovery má ve vesmíru pobýt třináct dní. Na stanici má dopravit více než sedm tun zásob a vybavení. Posádku Discovery tvoří šest mužů a jedna žena. Americký pilot Kevin Ford se na své první vesmírné misi má stát pětistým člověkem, který překročí práh atmosféry a podívá se do kosmu.