Oslavy výročí SNP poznamenalo počasí a nedostatek peněz

Banská Bystrica (Slovensko) - Pětašedesáté výročí Slovenského národního povstání si dnes připomněly v Banské Bystrici na dvě tisícovky lidí. Za války to byla největší vzpoura proti nacistické okupaci, od 29. srpna 1944 se jí účastnili také Češi. Na vzpomínkovou akci se sjely stovky pamětníků bojů, v tomto počtu ale už zřejmě naposled - většině veteránů je přes 85 let. S projevy vystoupili nejvyšší politici včetně prezidenta Ivana Gašparoviče a premiéra Roberta Fica. Počasí ale oslavám nepřálo, organizátoři se museli vyrovnat i s tím, že dostali jen šestinu peněz, které na ně vláda původně slíbila.

Gašparovič a Fico se ve svých projevech shodli, že povstání patří k nejvýznamnějším okamžikům v historii země. „Tyto činy se nesmějí stát jen legendami v čítankách, ale páteří našeho národa,“ řekl Fico. Je to podle jeho slov důležité hlavně proto, že kulaté výročí SNP přichází v době, kdy mezi mladými Slováky roste podpora extremismu, a dokonce i sympatií k fašismu.

I když na slavnosti vystoupili prezident, premiér a další politici, množství návštěvníků více než jejich projevy zaujaly nové exponáty místního muzea SNP. Poprvé se mezi nimi letos objevil i osobní mercedes, jímž jezdil jeden z organizátorů povstání generál Ján Golian. Pozornost budil i opravený pancéřový vlak povstalců Štefánik.

Reportáž Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

Oslavy výročí povstání pokračují dalšími akcemi v Banské Bystrici i v neděli. V centru města se například uskuteční rekonstrukce mobilizace do povstalecké armády.

Většina Slováků je dodnes na povstání hrdá

Průzkumy ukazují, že většina Slováků (83%) je dnes na Slovenské národní povstání hrdá, i když se jeho vnímání v čase měnilo a historici nejsou zajedno ani teď. Podle historika Milana Zemka se Slovensko díky povstání zapojilo mezi země protihitlerovské koalice, a stalo se tak rovnocenným partnerem ve společném státě Čechů a Slováků. Tomáš Klubert z Ústavu paměti národa ale namítá, že mocnosti protihitlerovské koalice už dávno před vypuknutím Slovenského národního povstání rozhodly o obnovení Československa, takže otázka, jestli Slovensko bylo vítězem, nebo poraženým, je irelevantní.