V afghánských volbách se budou přepočítávat hlasy, Karzáí má 54 procent

Kábul - Afghánská volební komise zaštítěná OSN dnes oznámila, že má jednoznačné důkazy o podvodech při srpnových prezidentských volbách, a proto nařídila přepočítání hlasů ve více než šesti stovkách podezřelých volebních okrsků. Americký velvyslanec v Kábulu a zvláštní vyslanec OSN Kai Eide také znovu apelovali na prezidenta Hamída Karzáího, aby anuloval všechny výsledky, kde jsou pochybnosti. Volební komise to už udělala ve 447 okrscích z 28 tisíc, úředníci tak vyškrtli ze sečtených lístků asi 200 tisíc hlasů. Dnes byly rovněž oznámeny průběžné výsledky po sečtení hlasů z téměř 92 procent volebních místností. Karzáí podle nich získal přes 54 procent hlasů, a byl by tak zvolen již v prvním kole.

Podle komise, kterou tvoří tři zástupci OSN a dva Afghánci, budou přepočítány lístky z provincií Ghazní, Paktika a Kandahár ze středisek, kde byla stoprocentní účast hlasujících, nebo tam, kde prezidentský kandidát získal více než 95 procent hlasů.

Pokračuje také vyšetřování dalších stížností. Těch již volební komise obdržela přes 650. Týkají se zfalšovaných seznamů nebo hlasovacích boxů plných podezřelých lístků. Panují však obavy, že podvody a nepřesnosti jsou mnohem většího rozsahu. Podle americké televizní stanice ABC by mohlo být nakonec neplatných více než milion hlasů. Oprávněných voličů bylo v zemi 15 milionů, volební účast ale nebyla ani poloviční. V některých oblastech byla účast vyšší než počet lístků zaslaných do sčítacího centra.

Karzáí nejspíš obhájil prezidentské křeslo už v prvním kolem (zdroj: ČT24)

Karzáí má zatím přes 54 procent hlasů

Nejmenovaný západní diplomat upozornil, že podvodných je většina hlasů z provincií Kandahár, Paktika a Chóst. Částečné výsledky z těchto oblastí výrazně hovořily pro Karzáího. Ten má po sečtení hlasů z 91,6 procenta volebních místností 54,1 procenta hlasů, což by mu zajišťovalo zvolení už v prvním kole. Pokud by se konalo druhé kolo, utkal by se s bývalým ministrem zahraničí Abdulláhem Abdulláhem, který zatím má 28,3 procenta hlasů.

Výsledky ze 100 procent volebních místností mají být zřejmě oznámeny ve čtvrtek, potvrzeny však budou až po prozkoumání stížností na údajné podvody. Představitel komise, která má na starosti prošetřování stížností, dnes řekl, že zmíněné přepočítání hlasů ve třech provinciích potrvá dva až tři měsíce.

Tři oběti při sebevražedném útoku na síly NATO

Sebevražedný útočník odpálil dnes nálož v automobilu u základny NATO na letišti v afghánském hlavním městě Kábulu. Zahynuli tři civilisté, dalších nejméně deset lidí bylo zraněno, mezi nimi američtí a belgičtí vojáci. K útoku se přihlásilo extremistické hnutí Taliban.

Atentátník se svým vozidlem mířil na konvoj automobilů NATO a odpálil nálož v blízkosti vjezdu na vojenskou základnu u mezinárodního letiště. Tři vozidla z konvoje byla zničena. Podle mluvčího Talibanu Zabiulláha Mudžáhida bylo ve voze útočníka 500 kilogramů výbušniny.