V afghánském Lógaru se vystřídaly české rekonstrukční týmy

Praha/Kábul – V afghánské provincii Lógar se dnes střídali čeští vojáci a civilní pracovníci. Plnění úkolů provinčního rekonstrukčního týmu (PRT) převzali příslušníci 4. kontingentu české armády, kteří tak nahradili předchůdce ze 3. kontingentu. Ti v Afghánistánu působili od 23. února. Mluvčí armády Petr Sýkora sdělil, že mise 4. kontingentu potrvá půl roku.

„Prioritou vojáků pod velením podplukovníka Milana Schulce bude zajištění bezpečnosti k provádění rekonstrukčních projektů, monitoring a průzkum dalších oblastí provincie Lógar z důvodu výběru vhodných míst pro rekonstrukční projekty a také spolupráce a výcvik afghánských národních bezpečnostních sil,“ řekl Sýkora.

PRT se skládá z vojáků a civilistů. Vojenská část v počtu 272 osob je tvořena zejména příslušníky 42. mechanizovaného praporu z Tábora a 43. výsadkového praporu z Chrudimi, které doplňují specialisté z dalších více než třiceti útvarů a zařízení Armády České republiky.

Prioritou je rekonstrukce infrastruktury

Pro splnění úkolů je podle Sýkory klíčová civilní část kontingentu. Upřesnil, že úkolem civilních expertů je - na základě pravidelného kontaktu s místním obyvatelstvem a především s místními úřady – identifikovat potřeby obyvatelstva, podílet se na rozvojových projektech v provincii s cílem podporovat ústřední vládu a pomáhat při rekonstrukci země.

Český provinční rekonstrukční tým působí v provincii Lógar od března 2008, celkem je v Afghánistánu letos nasazeno 480 českých vojáků v rámci mezinárodní mírové mise ISAF.