Írán už umí vyrobit bombu a jaderného programu se nevzdá

Teherán - Írán se nikdy nevzdá svého jaderného programu, zopakoval v rozhovoru pro americkou televizi NBC íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád. Trvá na tom, že obohacování uranu má sloužit k výrobě elektřiny a že jeho země jaderné zbraně nepotřebuje. Izraelský tisk přitom s odvoláním na tajnou zprávu Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) napsal, že Írán ví, jak vyrobit atomovou bombu. O jaderném programu budou světové mocnosti v čele se Spojenými státy jednat s Íránem na začátku října. MAAE dnes také v rezoluci vyzvala Izrael, aby přistoupil ke smlouvě o nešíření jaderných zbraní a podřídil svůj nukleární program kontrole OSN.

Podle izraelského deníku Haarec je z tajné zprávy MAAE zřejmé, že vedení agentury sdílí americký názor na zbrojní kapacitu Íránců. Dokument je prý zřejmě tajný dodatek o íránském jaderném programu, který z oficiální zprávy MAAE nechal odstranit šéf agentury Muhammad Baradej. Haarec píše, že v dodatku jasně stojí, že Írán má k dispozici dostatek informací o výrobě atomové bomby a že pravděpodobně právě řeší problémy s nosiči.

MAAE ale ve svém prohlášení ujistila, že stojí za tím, co Baradej řekl minulý týden. Podle něj jsou zprávy o utajovaných informacích nepodložené a politicky motivované.

MAAE vydala zprávu o íránském jaderném programu v srpnu, ale krátce potom Francie a Izrael obvinily Baradeje, že nenechal zveřejnit všechny dodatky. Baradej, jehož mandát končí, tvrdil, že nic netají.

Konference MAAE přijala rezoluci proti jadernému programu Izraele

Generální konference MAAE dnes také přijala rezoluci vyzývající Izrael, aby přistoupil ke smlouvě o nešíření jaderných zbraní a podřídil svůj nukleární program kontrole OSN. Agentura DPA připomíná, že je to poprvé od roku 1991, kdy se takovou protiizraelskou rezoluci podařilo v MAAE prosadit.

Dokument navrhly arabské státy a většinu pro jeho prosazení se jim podařilo najít mezi rozvojovými zeměmi. Pro ale hlasovali také zástupci Číny a Ruska, tedy stálých členů Rady bezpečnosti OSN s právem veta. Proti bylo 45 zemí v čele s USA a státy EU. Rezoluce není podle agentury Reuters pro Izrael závazná.

Írán: Je to den vítězství!

Židovský stát je jediný z Blízkého východu, který smlouvu o nešíření jaderných zbraní nepodepsal a s inspektory MAAE spolupracuje jen omezeně. Spekuluje se, že vlastní jaderné zbraně, což Tel Aviv buď popírá, nebo odmítá potvrdit.

Írán označil podle DPA rozhodnutí generální konference za „den vítězství“. „Dává nám naději, že západní země změní svou politiku posledních desetiletí a otevřou novou kapitolu,“ řekl novinářům šéf Íránské organizace pro jadernou energii Alí Akbar Sálehí. Podle něj musí nyní Izrael zničit všechny své jaderné zbraně. Pokud tak neučiní do příští generální konference MAAE, přijme proti němu toto grémium tvrdá opatření, uvedl podle DPA.